Новини

Ставите – барометърът на есента

Артритът се лекува със соли, счупени шипове вкарват в инвалидна количка

Ставните заболявания са най-масовата патология, присъща за забързаните европейци. Тази тенденция не подминава и нашата страна. Със захлаждането на времето, дъждовете и падането на атмосферното налягане през есента те се обострят, обострят се и ревматоидните заболявания, предупреждава водещият ревматолог проф. Златимир Коларов.

Оказва се, че на практика няма човек над 50 г. без някакви макар и невинни ревматични оплаквания. От 60 до 85% от хората над 60-те пък са с някакви ставни оплаквания, което означава, че страдащите от тях у нас са един милион и половина. Тези заболявания започват с болка, засилваща се с времето, особено нощем, която преминава в скованост. Те могат да доведат до тежка инвалидизация, ако лечението се отлага или традиционната медицинска терапия се заменя с екстрасенси, народна медицина или хомеопатия. С правилно лечение те, макар и превръщащи се по правило в хронични, могат да бъдат овладени до такава степен, че човек да води нормален начин на живот и да работи.

Ако ви въртят ставите, дори да вземете болкоуспокояващо, не отлагайте посещението при ревматолог. Това е специалистът, който най-точно ще ви каже дали трябва да си направите рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс, а след това ще ви изпише лечение. Няма универсални съвети за всички ставни заболявания, тъй като всички те, независимо че си приличат, са твърде различни. Все пак поддържането на нормално тегло, умерена, но системна физическа активност, хранене с повече плодове и зеленчуци, въздържането от пушене и прекален прием на алкохол биха допринесли за здравето, включително на опорно-двигателния апарат.

През есента често пъти обичайната скованост на врата и горната част на гърба ясно говорят за шипове и увреждания на нервни коренчета. До тези последствия се стига в резултат на износване на хрущяла, костите започват да се трият на сухо и образуват костни кисти. Нерядко обаче гърбът може да не боли въобще, но пък човек да се превива от болки в ръцете, да изпуска предмети или да се събужда от изтръпване. Това може да е реакция именно от шипове. От тях в една или друга степен страдат всички хора над 40-те. Те могат да са в резултат както на наследственост, така и от наднормено тегло.

Шиповете във врата притискат кръвоносни съдове. Резултатът е световъртеж, главоболие и дори нарушения в зрението.

От какво точно идват болките, казва неврологът след изследване с рентген и направена електромиография, която показва какво е състоянието на нервните окончания. Едва след това специалистът дава насоката за лечение, което при двете заболявания е коренно различно. Затова не се подлъгвайте по съвети на приятели, не предприемайте самолечение, а потърсете медицинска помощ.

Шиповете не се лекуват, но подходящата физиотерапия облекчава болките. Процедурите обаче трябва да се предписват от лекар специалист и в никакъв случай да не се прибягва на своя глава към една или друга от тях в случайни медицински центрове. Само по изключение – при силни болки, можете да си позволите еднократно компрес от разтвор 50:50 етилов спирт и вода, като обаче преди това намажете кожата обилно с мазен крем или свинска мас, за да не изгори. Така се подобрява кръвооросяването. При възпаление или оток обаче спирт не се слага, а мястото се охлажда с лед. Някои „лечители“ чупят шипове, но това е крайно опасно, тъй като може да бъде засегнат нерв и така човек да бъде обездвижен за цял живот. Шиповете не се оперират.

Ревматоидният артрит често пъти започва като ставно заболяване, независимо че е автоимунно. Диагнозата се поставя с електромиография и кръвна проба, за да се открие със сигурност дали иде реч за дълбоко скрит възпалителен процес. Лечението е специфично, преливат се различни соли, а последните поколения медикаменти могат да гарантират добро качество на живот и дори извършване на нормална трудова дейност въпреки заболяването.

Ревматоиден артрит се развива най-често във възрастта между 25 и 50 години, като близо 50% от заболелите стигат до трайно инвалидизиране, ако не се предприеме лечение навреме.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto