Новини

Болки в гърба

Позата на бюрото натоварва някои сегменти на гръбнака

Офис служител с болки в гърба
От седенето на бюро пред компютъра страда целият опорно-двигателен апарат

Всеки трети се оплаква от болки в гърба. Болката се усеща между плешките – в началото се явява от време на време след продължителна работа на бюро, по-късно става постоянна и не преминава дори след като сме почивали и спали. „Виновна“ е позата, която държи тялото в неестествена позиция.

„На първо място причината е в обездвижването и след това и начинът, по който седим пред компютъра – леко приведени, с увиснало дясно рамо и дясна ръка, изнесена напред, заради работата с мишката. В тази позиция се пренатоварват определени сегменти на гръбнака и някои малки ставички, които свързват прешлените с ребрата. Те поемат повече тежест в сравнение с другите, за да поддържат продължително време една определена поза. Успоредно с това неподвижното седене часове наред намалява и кръвообращението. Затова тези структури стареят по-бързо. А болестите на гръбнака се подмладяват“, обясни неврологът д-р Мариета Караджова, специалист по мануална терапия в Александровска болница.

От седенето на бюро пред компютъра страда целият опорно-двигателен апарат. Натоварват се ставите и мускулите, които са свързани с тях. Има и болка, и схващане – мускулен спазъм. От принудителната поза най-много страдат най-подвижните структури – ниските шийни прешлени и ниските лумбални нива, където често се получават дискови хернии.

„Най-подвижни са сегментите в областта на връзката между шията с гърба и връзката на пояса с кръста. В тази област и дисковете са най-големи. А те са хрущялни структури. С остаряването намаляват своята височина, защото губят водно съдържание. И все по-трудно поемат натоварването и го „абсорбират“. Защото те трябва да играят ролята на амортисьори на гръбнака. И колкото повече остаряват и колкото водното им съдържание намалява, толкова по-лесно се деформират“, обяснява д-р Караджова.

Правят се 3 до 5 процедури

Терапевтичната мануална терапия се прави 3 до 5 пъти в интервал от 3 дни до една седмица. Тя трябва да е само в тези сегменти на гръбнака, които предизвикват болка. Всяко по-продължително въздействие, особено в здрави сегменти, носи риск от по-голяма нестабилност в бъдеще. Важно е подобно лечение да се прави само след точна диагноза и от специално обучен лекар – специалист в областта на мануалната терапия, предупреждава д-р Караджова.

При болки обикновеният масаж може да помогне. „Много често обаче, когато отидем на масаж, без да знаем, ни правят и мануална терапия – т.нар. изпукване на гръбнака. Правят го, без да има диагностика. „Изпукване“ се прави и на здрави, и на болни. След това гръбнакът може да стане нестабилен. Опасно е, ако се направят повече от 5 процедури. Те носят висок риск от прекалена подвижност на гръбнака“, предупреждава д-р Караджова.

След правилно лечение, докато болката и схващането премине, не се налага да се лежи на легло. „Вече има съвременни методи, с които се обездвижва определена част от гръбнака. Ако увреждането в шията е много тежко, се слага яка, ако е в кръста – специален колан с банели, наречен лумбостат. С него все едно само кръстът ни си почива и лежи. Коланът ограничава движението, което причинява болка, стабилизира и намалява натоварването в тази област“, обяснява д-р Караджова.

Докато се носи яка или колан, лечението продължава. След това се включват упражнения, които постепенно „поемат“ функциите на шийната яка или на колана.

Болките често се дължат и на шипове. Те представляват натрупване на калций в поддържащите лигаменти. С тази защитна реакция гръбнакът иска сам да намали движението и да стане по-стабилен. Ошипяването може да стане с възрастта, но понякога идва преждевременно, в зависимост от предразположението на човека и от натоварването. „Има и много млади хора с изразени шипове. Докато съм виждала мои възрастни пациенти, които имат гръбнак на 20-годишни“, обяснява д-р Караджова.

Обездвижването и принудителната поза при работа са два от рисковите фактори. Към тях се добавя и наднорменото тегло. Увеличаването на килограмите „стоварва“ тежестта върху всички структури. Все едно, че всеки ден носим на гърба си чувал с пясък – мъкнем 10 – 20 килограма повече. Килограмите обаче не са така опасни, както обездвижването и неправилната поза, твърди специалистката. Факторите, които постепенно увреждат гръбнака, са много, а заедно с напредване на възрастта идва и остеопорозата...

Болка, схващане издават, че с гръбнака се случва нещо нередно. Много пъти обаче, преди да се яви силната болка, хората чувстват дискомфорт – търпят го месеци или години.

Рентгеновото изследване не дава особено добра информация. Може да има шипове, а човек да не изпитва болка. Проблемът се установява със специализиран преглед в клиниката по неврология, в кабинета по мануална терапия в Александровска болница.

„Мануално сегментарно изследване, както подсказва името, се извършва с опипване сегмент по сегмент на целия гръбнак и свързаните с него структури – мускули и кожа. Откриват се определени болезнени точки, които отговарят на нервно влакно, преминаващо върху костна подложка“, обяснява д-р Караджова.

Изследването дава възможност да се определи точно от коя става и от кое ниво на гръбнака идва проблемът. И това може да се установи много преди болката да се е явила.

„Тайната на успеха е в комплексното лечение. Пият се, разбира се, лекарства, но успоредно с това се изработва индивидуална схема на терапия. Особено важно е всеки да се научи кои движения трябва да избягва. Това зависи от работното място и от позата на бюрото. Нужно е всеки да реорганизира така работното място, че да си спести увреждането на гръбнака. Да нагласи правилно височината на екрана, на стола и позицията на мишката. Лактите винаги трябва да са подпрени на бюрото, дясното рамо да не виси надолу във въздуха, гърбът да е облегнат назад, а не да се навежда напред“, съветва д-р Караджова.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto