Новини

Общопрактикуващите лекари не са съгласни с дежурните кабинети, предложени от МЗ

Това е опит да се вменят функции на спешната помощ на общопрактикуващите лекари, макар че не се казва явно

Бюро на джипи
С промяната 24-часовото разположение на лекарите няма да бъде решено

Общопрактикуващите лекари не са съгласни с промените в Наредба 40 на Министерството на здравеопазването (МЗ), които предвиждат джипитата да се обединяват в групови практики и да работят извънредно нощем и през почивните дни от 1 януари 2011 г. Това каза за агенция „Фокус“ д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

„Не сме съгласни с цялата промяна, защото тя не е полезна за пациентите, не решава проблема на лекарите и няма яснота какво как да се прави. Пакетът от услуги е необмислен, непрофесионално направен и не отговаря на формулировката на наредбата“, каза още Киров.

По думите му с промяната 24-часовото разположение на лекарите няма да бъде решено и тя е дискриминационна, както по повод на лекарите, така и по повод на пациентите, защото се отнася за населени места с над 20 хиляди души население.

„Това са 44 града в България, там където наистина има огромен проблем. В по-малките населени места и селата все още има недостиг на лекари. Там няма кой да ги организира и кой да ги замества“, обясни д-р Киров.

„Поправката на Наредба 40 на МЗ служи като оправдание за това, че не се обръща внимание на спешната помощ, която трябва да се доразвие. В нея трябва да се изградят още филиали и центрове, за да се покрие територията на цялата страна. Тя служи като оправдание за това, че не се заплаща достатъчно на колегите и техните сътрудници от спешната помощ“, добави Киров.

По думите му недомислията, създадени от МЗ, може да доведат до напрежение между общопрактикуващите лекари, служителите от спешната помощ и пациентите.

„Това е опит да се вменят функции на спешната помощ на общопрактикуващите лекари, макар че не се казва явно. Спешната помощ се финансира от държавата и трябва да осигури помощ на всички български граждани, независимо дали са осигурени или не. Относно дежурните кабинети, които се спрягат в промените на Наредба 40, услугата касае само здравноосигурените. Имам следния въпрос: когато се обади човек по телефона и иска да дойде в този кабинет, как ще познаем ние дали е осигурен или не? Освен това, когато вмениш на някого да дежури, нали по всички правила и закони на следващия ден той трябва да почива. Кой ще ви посрещне вас в амбулаторията, ако отидете на следващия ден“, каза още д-р Любомир Киров.

Автор(и): Красимира Георгиева
Снимка:

SXC/Getty Images