Новини

Доц. Камен Плочев: Вирусът на нилската треска го има в България, но болестта протича много леко

Засега няма доказан случай за предаване на заразата от майка на дете

В България има условия за появата на западнонилска треска. Засега обаче няма реална опасност от възникване на епидемия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” полк. доц. Камен Плочев - началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия (ВМА).

Първият случай на регистрирана западнонилска треска в България е описан през 1961 г. „Имаме голямо описание на случай от 1974 г. Вирусът го има в България, но той протича много леко. Ние досега не сме имали такива големи проблеми с комарите”, каза доц. Плочев. Той обясни, че при 70% от хората вирусът влиза в организма, но те не се разболяват, тъй като е малко количеството на инфектиращата доза. Но в тях се откриват антитела, които говорят, че вирусът е преминал през организма, уточни доц. Камен Плочев.

Той обясни, че западнонилската треска е вирусно заболяване, което основно се съхранява в животните. Първоначалното огнище е делтата на река Нил, където са описани първите случаи на болестта. Заболяването се предава от животни на хора чрез преносител. Шест вида комари пренасят болестта. Единият от тях е много разпространен в България – Кулекс, посочи доц. Плочев. Той подчерта, че вирусът не се предава от човек на човек. „Засега няма доказан случай за предаване на заразата от майка на дете. Освен птиците, друг резервоар, където понякога се открива болестта, са конете и по-рядко гризачите”, обясни специалистът.

Заболяването започва обикновено – три, пет максимум до седем дни след навлизането на инфекцията в човешкия организъм. Пътят основно е чрез ухапване от комар. След като проникне в човешкия организъм, вирусът се настанява в лимфните възли. Оттам попада в кръвта. През кръвта прониква в мозъчната течност и предизвиква възпаление на мозъчните обвивки, обясни доц. Плочев.

Автор(и): Екатерина Панова