Новини

Концепция предвижда обединяване на здравните дейности на Медицинския институт на МВР и ВМА

Предстои да се обсъди статутът и възможностите на Транспортна болница

генерал-майор проф. Стоян Тонев
генерал-майор проф. Стоян Тонев

Концепция предвижда обединяване на здравните дейности на Медицинския институт на МВР и ВМА. С организационните промени не трябва да се пречи на добрите лекари във ВМА и МВР болница да си вършат добре работата. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. Стоян Тонев на кръгла маса в Министерския съвет (МС) на тема „Ведомственото здравеопазване – перспективи на развитие“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Проф. Тонев представи концепцията за обединяване здравните дейности на Медицинския институт на МВР и ВМА. Той обясни, че сливането на двете структури заедно прави медицинското осигуряване на сектор „Сигурност“. В историята на двете лечебни заведения е имало много случаи на сливане и разделяне.

ВМА представлява 12 пъти по-голямо звено от болницата на МВР. В страната има 5 болници, 6 санаториума, 604 медицински пункта. Във Варна се нарича Военноморска болница. Военни болници има още в Плевен, Пловдив, Сливен. В Банкя има Болнична база за лечение и рехабилитация. В Хисаря е най-големият санаториум, с 600 легла, санаториум на курорта Нареченски бани, санаториум във Велинград. ДКЦ „Свети Георги“ в Бургас ще се развива като отделна Военномедицинска болница и в него ще се прехвърлят кадри от сливенската военна болница. ДКЦ има и в Стара Загора.

Общо персоналът на ВМА е 3262 души от които 720 лекари. Болницата разполага с 2500 легла. 10% от леглата се пазят празни за случаи на големи бедствия, аварии. ВМА разполага с 28 реанимобили. 446 000 пациенти са преминали през ВМА през 2010 г. Средно в последните пет години средствата от НЗОК се увеличават с 1.5 млн. лв., като тази година ще бъдат около 5 млн. лв.

Медицинският институт на МВР разполага с 300 болнични легла със средна използваемост под 60%, което се дължи на затвореността на болницата, като пациентите са основно от контингента. Това води до по-малки приходи от НЗОК. Липсва поглед върху цялостното здравеопазване на страната. Тази затвореност лишава цивилния пациент от достъп до медицинска помощ на по-високо ниво, каза проф. Тонев.

За реанимационно легло ВМА губи 9 млн.лв. на година, а МВР болница губи 1 млн.лв.

Основен проблем е статутът на държавния служител в МВР.

Предстои да се обсъди статутът и възможностите на Транспортна болница. По отношение на Университетска болница „Лозенец“ решението на премиера е за функционално взаимодействие по отношение на Медицинския факултет на Медицинския университет. Една част от контингента на МВР болница ще бъде прехвърлен в болницата в „Лозенец“.

В момента работи междуведомствена работна група за промяна на законодателството, защото са необходими промени в четири закона. Идеята е да се запази сегашният статут на държавните служители, които работят в МВР болница.

Автор(и): Весела Баръмова
Снимка:

Sofia Photo Agency

Реклама