Състояния и заболявания

Подагра

На английски език: gout, podagra

Подаграта е заболяване, при което има повишено ниво на пикочната киселина в кръвта, проявяващо се с остри ставни кризи, причинени от кристали на мононатриев урат, отлагат се урати в меките тъкани, костите и вътрешните органи, което води до уратна литиаза и бъбречно увреждане.

Подаграта е заболяване, известно от древността. Само преди около сто и десет години е установена ролята на хиперурикемията, а само преди около 40 години се доказва, че за патогенезата на ставната криза роля играе не пряко пикочната киселина, а кристалната форма на нейните соли.

N.B. за разлика от диабета, където повишеното ниво на глюкозата в кръвта доказва заболяването, тук повишеното ниво на уратите в кръвта не означава подагра. Наличните проучвания доказаха наличието на хиперурикемия при 15 – 20% от мъжете и в по-малка степен при жените, докато от подагра боледуват 0.5 до 2% от населението.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!