Новини

Всеки 10-и с екзема

Токсични вещества и алергени разраняват и напукват дланите

Кухненски ръкавици
Никелът и кобалтът са признати за алерген № 1

Болезнено напукани длани, които реагират при всеки допир. Водата и сапунът влошават състоянието. Домакинската работа – миене на чинии, прозорци или под, е истинско изпитание за нервите.

Всеки десети познава това състояние, което мъчи жените 3 пъти по-често от мъжете. Не само заради домакинската работа. Те като че ли и по-често са в постоянен контакт с алергени – козметика, бои за коса, перилни и почистващи препарати, масла...

„Екземата може да се дължи на атопичен дерматит, на алергичен контактен дерматит, да е микотична – причинена от гъбички... Тя носи различни имена, причините са различни, но симптомите са горе-долу еднакви. Важно е да се установи на какво се дължи, да се постави точна диагноза, защото има методи за лечение“, разказва д-р Ася Николова, дерматолог-венеролог от Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница.

Проблемът е сериозен, защото, веднъж появила се, екземата уж затихва и преминава, но по правило се връща отново и с нова сила. Тогава е и по-трудно лечима. Кожата на дланите изсъхва и се покрива с мехури, пълни с бистра течност, които сърбят силно. Те се сливат и стават по-големи, а пукнат ли се, сърбежът се успокоява. Мехурите обаче се разкъсват, кожата започва да се бели и се разранява. Отваря се врата за всякакви инфекции. Болката е силна. Всяко свиване и отваряне на дланта, напуква кожата и отваря нови рагади. Раните пречат на всички дейности в ежедневието и са сред най-честите причини за отсъствие от работа.

Вторият сериозен проблем е естетически. Напуканите, зачервени длани с мазолести удебеления и засъхнали кожи са неприятна гледка за околните. Повечето се страхуват и смятат, че състоянието е заразно. Затова избягват дори да се ръкуват. И въпреки че екземата не се предава при допир и ръкостискане, повечето болни избягват да си показват ръцете – крият ги в ръкава или под масата, защото се срамуват.

„Сухата кожа предразполага към различен вид екземи. Често за това са виновни и гените, но най-вече допринасяме с честия контакт с химикали и вещества, които могат да доведат до алергия. Някои видове екземи са по-чести при висока влажност на средата и висока температура, когато ръцете се потят обилно. При други провокиращ фактор се оказва мокренето и контактът с дразнещи вещества, които увреждат повърхността на кожата. Когато това се случва често, ефектът се натрупва и води до така наречения кумулативен токсичен стрес. Проявява се по-често при фризьори, строителни и медицински работници, които по-често са в контакт с токсични вещества и алергени“, разказва д-р Николова.

Дразнителите са безкрайно много. Никелът и кобалт са признати за алерген № 1. Двата метала съпътстват ежедневието ни, дори без да си даваме сметка – има ги в зъбни протези, копчета, ръкавели, обеци, колиета, верижки на часовници, рамки за очила, дръжки на шкафове и офис техника и къде ли още не – все предмети, които са в постоянен допир с кожата. Парафенилен диаминът, който влиза в състава на боите за коса и перманентните татуировки, също е мощен алерген. В дългия списък на дразнителите са консерванти от козметиката.

В резултат от контакта с дразнителите водно-липидната бариера на ръцете се нарушава и кожата става по-уязвима, а алергиите – по-чести. Веднъж възникнала, алергията е за цял живот и единственият начин да се спасим е като избягваме допира с този алерген. Задачата на дерматолога е да го открие, за да сложи точна диагноза. На помощ идва алергологичното тестване за контактна алергия. Използва се европейска стандартна серия, която съдържа 40-те най-чести алергени, с които се срещаме. Малко количество от тях се залепва върху кожата и резултатът се отчита на 48-ия, 72-ия час, както и на 7-мия ден. Така се установява към кои вещества имаме непоносимост. Освен стандартните има и специални, т.нар. разгърнати серии, с които се тества чувствителността спрямо различни козметични съставки и бои. Друга серия е насочена към строителните работници и веществата, които при тях най често причиняват контактни алергии.

Ръкавиците от силикон и без талк

Д-р Николова, може ли да се предпазим от екземата? Много жени със суха кожа след работа обилно мажат ръцете си с крем и смятат, че това е достатъчно.

Често състоянието е генетично кодирано или е свързано с алерген от професионалната следа. За да се предпазим, трябва да избягваме контактът с веществата, които причиняват алергията. Ако човек е предразположен или вече е имал екзема, е по-разумно не да се маже с обичайните кремове за ръце, а да използва за профилактика емолиенти – неутрални вещества, които омазняват и подобряват водно-липидната бариера на кожата.

Много жени пробват да се предпазят и слагат ръкавици, когато вършат домакинска работа. Вместо да се подобри, състоянието се влошава, защото ръцете се запарват под силикона.

Така е – непрекъснатото ползване на ръкавици може да влоши състоянието, но ръкавиците са единственият начин ръцете да се изолират от вода, химикали и вредни вещества от професионалната среда. Фризьорки и строителни работници задължително трябва да ги носят. Няма голямо значение дали са от гума или силикон. По-добре е да са от силикон, а най-важното е да са без талк. Защото талкът дразни кожата.

Лечима ли е екземата?

Лечението е трудно и продължително. Ръцете се мажат и се пият лекарства, като е по-добре да не се стига до това. По-добре е състоянието да се овладее само с локални кортикостероиди. Разполагаме и с ново лечение с калций-невринови инхибитори. Добре се отразява и локалната фототерапия. Болестта рецидивира, обаче е лечима. Важно е пациентът да се консултира с добър специалист, да се сложи точна диагноза и заболяването да се лекува правилно.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto