Новини

Плащаш за професор, реже те асистент

Доктори държат пациенти под упойка , докато печелят на частно

Професори от университетската многопрофилна болница „Свети Иван Рилски“ са прибрали хиляди левове за избор на екип, а са изпращали асистенти да оперират вместо тях. През това време маститите специалисти са заработвали допълнително в частните си кабинети.

Това разкриха камерите в лечебното заведение. Записите от видеотехниката показват драстични разминавания между записаното в медицинските журнали и кадрите от заснетото.

Според скандалните практики в болницата пациенти лежат часове наред под пълна упойка на операционните маси, докато дойде хирургът. След това обаче се оказва, че в медицинския журнал времето, в което човекът е лежал анестезиран, е описано като време, в което е извършвана операцията. Впоследствие се разбира, че въпросният лекар по същото време е осъществявал прием в частния си кабинет.

Абсолютно вредно е дори за най-здравия организъм да стои под упойка, без да е необходимо, отделно от това, че е гавра да се отнасяш така с хората, коментира директорът на болницата д-р Дечо Дечев.

Професори, които са избрани от болния да ги оперира и за това са му платили според ценоразписа в наредбата за избор на екип, въобще не са се вясвали в операционната. На практика болният е рязан от съвършено други лекари, често пъти от асистенти, които дори не знаят, че този случай е с платена услуга за избор. Впоследствие обаче в журнала фигурира името и на отсъстващия лекар. Не са малко и случаите, в които вместо четирима оператори и двама анестезиолози, както е записано в книгата, се оказва, че в залата са били двама оператори и един анестезиолог. Мнимите участия обаче са отчетени по-късно и в документацията, на чиято база пък се определят възнагражденията за брой осъществени операции и преминали пациенти, въз основа на които се определя и допълнителното месечно възнаграждение на всеки един медик в болницата.

За всички тези несъответствия шефът на болницата д-р Дечев е уведомил с подробен доклад здравния министър д-р Стефан Константинов.

Проверяващи от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ проверяват от вчера изложеното в него, оперативните журнали с отчетите на докторите и сверяват с данните от камерите дали отчелите дейност действително са я извършили.

На шумен, но малоброен протест излязоха вчера част от докторите, медсестрите и санитарите от Клиниката по неврохирургия, оглавявана от проф. Венцислав Бусарски, в болницата. Те настояват за оставката на директора д-р Дечо Дечев.

Този човек ни тормози от 3 години, ако не напусне, ще искаме да прехвърлят клиниката ни към друга болница, заяви проф. Бусарски.

Санитари пък заявиха, че въпросните камери в операционните гледали към половите органи на пациентите. Протестиращите вчера за кратко сутринта медици твърдят, че от няколко месеца заплатите им намаляват, като според тях нямало основание за това.

Самите камери са поставени в петте операционни и в коридора пред тях още през 2010 г., но са включени едва през август т.г. Да работи с тях, има право само една лекарка. Те са поставени там, за да контролират организацията на работата в хирургичния блок. Това включва в колко часа пациентът е вкаран в операционната, в колко часа е интубиран, кога е започнала операцията и колко време е продължила, броя на хирурзите, които го оперират, и дали, ако болният си е избрал екип и е платил, избраният лекар е в залата.

Справки от възнагражденията на работещите в клиниката по неврохирургия показват, че лекарите там вземат средно месечно по 4925 лв., а медицинските сестри – 1522 лева.

Заплатите им са намалени, защото с 500 лв. е намалена клиничната пътека и защото изборът на екип вече е 900 лв., а не 2500 лв., обясни директорът д-р Дечев.

Видеото поставено след оплаквания

Поставихме камерите след зачестили оплаквания от пациенти, каза шефът на болницата д-р Дечо Дечев. Хората разказвали, че след операциите дочували от персонала, че на практика са оперирани от други лекари, а не от тези, за чийто избор са си платили. Записите от месец август показват драстични разминавания между записаното в журналите и кадрите от тях, каза още д-р Дечев.

Никой не ги е поставил, за да снима интимните части на пациентите, коментира здравният министър Стефан Константинов.

По думите му в момента видеозаписите са спрени, а резултатите от проверката на медицинския одит ще са ясни до дни. Проверката на медицинския одит ще продължи и в следващите няколко дни. Веднага след като приключим, ще обобщим данните и обявим резултатите, каза директорката на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ доц. Златица Петрова.

Според него има съмнения дали оперира избраният от пациента екип и колко време трае операцията в действителност.

Камери има на много места. Важно е пациентът да е информиран и записите да са конфиденциални, уточни Константинов и добави, че те не са основното. „Търсете парите!“, възкликна той.

На всеки вход на лечебното заведение обаче са поставени надписи, че обектът се заснема с видеокамери.

Надписват в пъти цената на имплантите

Лекари и дистрибутори на медицински изделия извиват ръцете на пациенти и техните близки часове преди операцията, за да купят импланти от точно определена фирма. Върху фактурите, които купувачите получават, не е описан видът на изделието, а е написано най-общо „неврохирургичен имплант“, което може да включва както медицинско лепило, така и клипси за хващане на кръвоносни съдове или стентове, показва още проверка на документацията в Клиниката по неврохирургия в болница „Свети Иван Рилски“. Антиадхезивен гел, който се използва срещу сраствания и струва около 600 лв. при различните доставчици, е описан като „неврохирургичен имплант“. За него в посочената от доктора фирма болният е платил 1440 лв. – 1200 лв. стойност на изделието и 240 лв. ДДС. Никъде върху документа не е отбелязан код на изделието и какво точно представлява то. По тази схема клипси за 260 лв. се търгуват за 1600 лв.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Griszka Niewiadomski
Снимка:

SXC