Новини

Пътуване и почивка „гневят“ жлъчката

Интервю с д-р Димитър Банчев, началник Хирургично отделение в I МБАЛ – София

Д-р Банчев, вие сте хирург и искам да попитам коя операция правите най-често тази седмица, въпреки че в хирургията едва ли има сезонност?

За една седмица съм направил 14 лапароскопски операции на жлъчен мехур.

Защо през лятото зачестяват проблемите с жлъчката?

Жлъчнокаменната болест се активизира в горещините. От една страна, високите температури и обезводняването, от друга – грешки в храненето. По време на почивката храненето и режимът се променят. Вкъщи човек е свикнал на един начин на готвене, когато е на почивка, си позволява да яде готова храна, пържено, по-мазно... различна кулинарна обработка. Всичко това е предпоставка да се обостри хронично тлеещ възпалителен процес на жлъчния мехур.

Може ли човек до този момент да не е имал никакви признаци, че нещо с жлъчката му не е наред, и внезапно след почивката да се озове при вас?

Това се получава в 90 на сто от случаите. Хората въобще не знаят, че имат хронична жлъчнокаменна болест.

Те имат ли камък – това е, от което всеки се притеснява като че ли най-много?

Камъкът е последица. Преди него е хроничното възпалително заболяване на жлъчния мехур, което обикновено не дава оплаквания. Няма симптоми, но то променя химизма на жлъчния сок, при което започват да се образуват в началото утайки, после песъчинки, а накрая и камъни. Така че камъкът в жлъчния мехур идва вторично. Той е доказателство, че човек е имал хронично възпаление на мехура, което е променило химията в жлъчния сок и е създало предпоставка за болест.

Това става без болка, без никакви симптоми, така ли?

Няма симптоми. Може да се усеща тежест в дясното подребрие, но човек не обръща внимание. Друг сигнал е горчивият вкус в устата и лекото гадене. Това обаче става, когато процесът се обостри и обикновено кара човек да търси лекарска помощ. И когато дойде в болницата и му кажем, че има камъни в жлъчката, остава изненадан. И обикновено не може да проумее защо трябва да махнем целия жлъчен мехур, а не да извадим само камъните.

А защо се налага да махнете жлъчката, не може ли да извадите само камъните, както при бъбреците?

Болният орган е жлъчният мехур, камъните са последица от този процес. Не може да махнеш последствието, а да оставиш причината да работи. Затова се маха цялата жлъчка.

Вярно ли е, че е жлъчнокаменната болест е запазена територия за жените?

По-големият процент болни действително са жени. Те са 65 на сто от всички, докато мъжете са 45%. Хирурзите имат много стар лаф - че за жлъчнокаменната болест са виновни 3-те F – femini - жени, fat - дебли, family - фамилна история, защото определено има предразположеност към заболяването и тя се предава по наследство.

Изваждането на жлъчката ощетява ли по някакъв начин организма?

Изваждането на жлъчката не се отразява по никакъв начин. След операцията не се променя физиологията на храносмилателната система.

С други думи от жлъчката няма никаква полза? Да не е като апандисита - излишен орган?

Не е излишен, но изваждането не променя физиологията. Когато жлъчният мехур е здрав, той има свои задачи. Възпалението обаче променя нещата и той трябва да се отстрани. Веднага искам да добавя, че колкото повече отлагаме операцията, толкова повече се увреждат съседните органи, с които той физиологично е свързан. Това са стомах, дванадесетопръстник, панкреас, жлъчни пътища, черен дроб... Дори понякога първите оплаквания са по повод гастрит, язва на дванадесетопръстника, панкреатит, а всъщност причината е по съседство – а именно болната и възпалена жлъчка.

Модерният начин на операция е безкръвен – лапароскопски, и не се покрива от здравната каса. Какви са предимствата и може ли да предпочетем конвенционалната операция?

Лапароскопската операция е безкръвна и е много щадяща за болния. След нея възстановяването е много бързо и той може да се върне към нормалния си ритъм на живот. Тази операция не се покрива от здравната каса и всеки сам плаща скъпоструващите консумативи. И който може да си го позволи, предпочита този метод, защото до една седмица може да се върне отново на работа. Докато при обикновената хирургия поне 2-3 месеца той ще е в болнични и във възстановителен период. Има строги индикации, които определят кой метод да предпочетем. Има случаи, в които жлъчнокаменната болест се съчетава с обострен панкреатит - има късни усложнения, които също могат да се отстранят лапароскопки. Понякога обаче хирургът по своя преценка директно предлага отворения конвенционален метод.

След операцията трябва ли да се пази диета?

Това заболяване обикновено се явява след 50-55 г. След операцията в продължение на две-три седмици трябва да се спазва щадяща диета. След това дори и тези, които не са оперирани и нямат проблем с жлъчката, бих посъветвал да спазват режим без тежки мазни храни и пържено. Алкохолът да е малко и качествен. Много хора смятат, че диетата трябва да е е много стриктна. Аз не смятам, че трябва да сме максималисти. 20-25 дни след операцията човек може да яде всякакви зеленчуци и плодове, млечни продукти, хубаво месо без мазнини – заешко, пилешко, риба, качествено телешко. Добре е да е варено или на скара, не пържено. Казват – не яжте яйца. Не съм съгласен – как да хапнеш вкусна супа без застройка или пък защо да се лишиш от кекс, в който няма как да не се сложи яйце. И да хапнеш едно яйце, нищо няма да стане. Нали болният орган вече е отстранен.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Linda Gilliland | Dreamstime.com

Реклама