Новини

Чаша водка спасява от отравяне с пиене-менте

Интервю с проф. Никола Александров, токсиколог и алерголог

У нас се шири битовият алкохолизъм
Битовият алкохолизъм не влиза в статистиката

- Проф. Александров, през пролетта се пазим от алергии, през лятото и есента – от отровни гъби. Какви заплахи ни дебнат през зимата?

- През зимата най-чести са отравянията от задушливи газове, причинени от печки на дърва, кюмюр или пък от газови уреди. Отравянията имат различен характер. При твърдите горива и нафтата се отделя въглероден окис, който въздейства върху главния мозък. Следва загуба на съзнание, може да се стигне и до смърт. При отравянията, причинени от газ метан или пропан-бутан от газовите уреди, имаме изместване на кислорода във въздуха от въпросните газове. Те са по-тежки и падат в ниското. Човек не може да поеме необходимото му количество кислород, следва загуба на съзнание, а когато количеството му падне под 17 обемни процента – смърт.

- Кои от тези два вида отравяния са по-опасни?

- И двата вида са еднакво опасни. При въглеродния окис опасността идва оттам, че хемоглобинът в кръвта се замества от оксихемоглобин, който не позволява на организма да поеме необходимото количество кислород и се стига до смърт. Сами по себе си нито въглеродният окис, нито пропан-бутанът и метанът имат вкус, мирис и цвят. Затова на битовата газ се добавя миризма на чесън, която да служи като индикатор за опасност при изтичане.

- Какво може да направи човек, ако е заспал, внезапно се пробуди и установи, че отнякъде идва отровен газ?

- Необходимо е веднага да излезе от стаята на въздух, ако не може да се движи сам, да го изнесат. Прозорците и вратите трябва да се отворят широко. Във всички случаи, дори човек да се почувства добре, трябва да потърси лекарска помощ и да не отказва да остане няколко дни в болница, ако специалистите преценят, че има нужда от хоспитализация. За да не се стига до подобни инциденти, не бива да спим в стая, в която гори печка, независимо дали тя е на дърва и въглища, нафтена или газова. Редно е преди сън тя да се гаси или човек да разчете горивото така, че към часа за спане то вече да е изгоряло. В никакъв случай отдушниците на печките да не се затварят. При готвене с газ домакинята не бива да приляга за кратка почивка на диванчето.

- Пие ли много българинът?

- Да. У нас се шири битовият алкохолизъм. Той не влиза в статистиката, тъй като се счита за нещо нормално всяка вечер да се пийва ракия с мезе преди вечеря. Това създава зависимост с всички последици от нея за семейството – от харчене на пари за пиене до зачеване на деца с увреждания. В България отравянията с некачествен алкохол са много редки. Алкохолът у нас, който се продава в магазините, е качествен. Отравянията с фалшиви алкохоли са рядкост и се случват на хора, които крадат спирт и технически течности, от които приготвят напитки в домашни условия. Техническият спирт не е етилов, а метилов. Той е отровен.

- По какво можем да познаем, че сме се почерпили с менте?

- През първите часове по нищо, а после – по последствията. Метиловият алкохол и другите технически течности причиняват ослепяване, увреждане на сърцето и довеждат до редица други тежки състояния на всички органи и системи в човешкото тяло. Това се случва след 7 – 8 до 10 часа след поглъщането им. Ако един човек е пил качествен алкохол, алкохолната му интоксикация отзвучава максимум след 7 – 8 часа. Ако обаче тя продължи след това време, трябва да потърси лекарска помощ.

- Не може ли да се оправи с пиенето на въглен вкъщи?

- Въгленът и зелевата чорба не помагат. Ако човек е пил метилов алкохол или антифризна смес, колкото и да е парадоксално, трябва да вземе след това етилов алкохол, като водка и коняк.

- Защо?

- Единият алкохол е едновалентен, а другият – двувалентен. Етиловият измества метиловия и освобождава по-бързо организма от него. Такова лечение се прилага и в болниците.

Автор(и): Силвия Ангелова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Michael Gordon
Снимка:

SXC

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували