Новини

Лечебни упражнения за всички възрасти

Универсални упражнения за всички хора няма

Баща, син и футболна топка
Физическото натоварване е здравословно както за децата, така и за възрастните

Физическото натоварване е полезно и здравословно както за децата, така и за възрастните. Универсални упражнения за всички хора обаче няма. Спецификата и интензивността им зависят изцяло от възрастта, а също така от индивидуалните особености на всеки един човек, но и от неговите заболявания.

За децата от 2 до 5 години специалистите препоръчват да се отделят около 20 минути на ден за игра, независимо дали тя ще е футбол, хандбал или просто ще си подавате топка.

От 5 до 18 години детският скелет все още не е напълно развит и поради тази причина прекаленото натоварване може да му навреди. За тази възраст като укрепващи общото здравословно състояние на организма се препоръчват бягане, плуване и колоездене. Тези спортове подпомагат растежа на детето на височина и възпрепятстват риска от затлъстяване.

Масаж отлага диоптрите

Лесен масаж отморява бързо очите от компютъра. Първо се извърнете от компютъра, отпуснете се спокойно на стола и затворете очи. Напипайте чувствителната точка в основата на веждите и започнете да я масажирате по посока на часовниковата стрелка. След това с възглавничките на пръстите леко потупайте целите клепачи. Вибрацията от тези движения също намалява умората. Още една важна точка се намира в средата на веждите.

Този масаж подобрява циркулацията на кръвта и така премахва умората в очите.

Трикове за подобряване на зрението

В съвременния свят, където компютърът е най-добрият помощник на работа и най-интересното развлечение у дома, все повече хора се оплакват от проблеми със зрението. Немалка „заслуга“ за това имат също стресът и замърсеният въздух. Малцина са тези, които вечер не си тръгват от офиса със зачервени и сухи очи, пред които предметите сякаш плуват в мъгла. А това вече са сигнали за наличие на проблем. Бърза и лесна за изпълнение, гимнастиката за очи, може бързо да свали напрежението от очите и дори да облекчи мъчителното главоболие. Това е възможно, тъй като очните нерви са свързани с кръвоносните съдове на мозъка.

Гимнастиката се състои от три прости упражнения, които отнемат не повече от 10 – 15 мин. Единственото, което трябва да направите, е да отвърнете поглед от компютъра:

Упражнение № 1. Плътно затворете очи за няколко секунди, след това рязко ги отворете. Повторете това 8 пъти.

Упражнение № 2. Без да движите главата си, погледнете наляво, надясно, нагоре и надолу. След това повторете същото, само че със затворени очи.

Упражнение № 3. Движете очите си по посока на часовниковата стрелка и обратно. Повторете го и със затворени очи.

Децата в предучилищна възраст и първите години в училище е добре също така да скачат на въже, да играят бадминтон или баскетбол. Чрез тези спортове, освен физически баланс, те развиват съсредоточеност и добра кондиция.

В периода 10 – 18 години особено полезни както за развитието на мускулатурата, така и за развиване на бързи рефлекси, са заниманията със състезателни спортове.

От 18 до 30 години човек трябва да спортува навън или във фитнеса около 5 часа седмично, и то не наведнъж. Идеалният вариант е 40 минути лека загрявка всеки ден, един или два пъти седмично аеробика и веднъж бягане.

Ако искате, можете да замените бягането отново с аеробика или пък с плуване и колоездене. На добро разтягане ще ви научат заниманията с йога и пилатес. В домашни условия можете да се занимавате със скачане на въже – 20 минути на ден. Те помагат за добра кондиция, за изправяне на гръбначния стълб, а след 40 са и добро средство срещу ошипяване.

30 – 40-годишните могат да спортуват каквото си поискат няколко часа седмично. Направете си абонамент в някоя спортна зала и не забравяйте да отделяте внимание на разтягането преди и след упражненията.

Характерно за възрастта между 40 и 50 години е, че именно тогава костите стават доста уязвими. Това е времето на остеопорозата – болестта на чупливите кости.

Тъканите пък не се обновяват така, както преди, деградират по-бързо, отколкото се възпроизвеждат. Затова седмично трябва да отделяте два – три часа седмично за упражнения и един час за разтягане на мускулите и ставите. За да не качите излишни килограми, занимавайте се с аеробика и спортно ходене. Впрочем спортното ходене сваля и високото кръвно налягане. Ако състоянието на ставите не ви позволява да поемате такова натоварване, започнете да плувате или да карате колело.

От 50 до 60 години човек започва активно да губи мускулна маса и да натрупва мазнини. За жените този процес се изразява в промени на фигурата – талията се увеличава, като достига приблизително до обема на бедрата. Тези промени водят със себе си проблеми със сърдечно-съдовата система, като значително повишават риска от диабет. Затова лекарите препоръчват да отделяте 2 – 3 часа седмично за силови упражнения и един час за разтягане. За вас са подходящи още спортове като бадминтон, футбол и тенис – те тренират мускулите, не позволяват на сърцето да остарява и укрепват скелета.

След 60 и нагоре тъканите вече са по-слаби, а костите се трият една в друга, предизвиквайки болка и дискомфорт. Препоръчително е да отделяте по половин час време пет пъти седмично за активност, която не е много интензивна. От полза ще ви е плуването – то тренира сърцето и укрепва мускулите, без да натоварва костната система. В тази възраст можете да упражнявате и пилатес.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама