Новини

Източноевропейските медици все по-търсени на Запад

Това е болна тема и за България, четем на страниците на "Зюддойче Цайтунг"

Откакто Чехия влезе в Европейския съюз, в страната се забелязва масивен отлив на лекари и медицински сестри, които намират по-добри заплати в по-богатата половина на Европа. Страни като Германия имат полза от това развитие, тъй като по този начин, поне отчасти, може да се компенсира изтичането на германски медицински работници към скандинавските страни.

Всеки ден един лекар напуска България

Това предизвиква огромни празнини в родините на странстващите доктори. Понастоящем в Чехия не могат да бъдат заети 700 лекарски места. В провинцията броят на общопрактикуващите лекари бележи драматичен спад. А в България Съюзът на индустриалците неотдавна окачестви ситуацията в здравното дело като алармираща. "Всеки ден един лекар напуска страната", казва здравната министърка Анна-Мария Борисова.

След влизането в Европейския съюз през 2007 Румъния изгуби шест хиляди лекари, зъболекари и фармацевти. Те се заселиха в страни, където дипломите им биват признавани. Хиляди други сключиха през първата половина на 2010 предварителни договори с посредници. Рмъния напуснаха и над четири хиляди медицински сестри. Един млад лекар печели там само 350 евро на месец.

В Германия, Франция или Великобритания за същата работа лекарят емигрант получава до десет пъти по-висока брутна заплата. Тъкмо в Румъния условията, лошото оборудване в клиниките и многобройните извънредни часове принуждават някои млади лекари да се насочат към чужбина. На други места разликата в заплащането в сравнение с нивото на Запад не е толкова крещяща, но все още значителна. Поради това медицинските сестри в Полша вече стачкуваха многократно.

САЩ и ЕС - борба за персонал

Драматично е обаче и полжението в германските блоници, където през 2009 година пет хиляди лекарски места останаха незаети. "Междувременно болниците стигнаха дотам, че плащат курсовете по немски език на млади чуждестранни лекари, за да може изобщо да се доберат до медици", посочва Роберт Шерл от Прага, който е собственик посредническа фирма за медицински персонал.

Генералният секретар на Европейската федерация на сдруженията на медицинските сестри Паул де Реве изисква от Европейската комисия най-сетне да уточни коя страна от какъв медицински персонал има нужда. Отлагането на тази статистика и съответните мерки води до верижни реакции. Празнините от лекарски персонал в България или Чехия биват запълвани с медици от Беларус, Украйна, Русия или Индия. Според де Реве опасност грози и от САЩ, където след здравната реформа на Барак Обама страната ще се нуждае от още един милион медицински сестри.

ЗЦ/БЕ/МИ

Източник:

DW