Новини

3D портрет на бебето в утробата

Интервю с д-р Румен Димитров, акушер-гинеколог, Клиника по оперативна гинекология, Университетска АГ болница „Майчин дом“

Ултразвукова диагностика
Ултразвуковата диагностика е златен стандарт

- Д-р Димитров, кога трябва бременната да се прегледа на ултразвук и каква информация търсите от този първи преглед?

- Съвременната жена е много нетърпелива, иска да знае какво се случва с бебето в утробата ѝ, особено ако е имала проблемно забременяване, спонтанен аборт или е родила увредено дете.

Ако няма проблеми, е добре бременната да направи 3 – 4 ултразвукови прегледа в периодите, когато се събира най-много информация за състоянието на плода, за да се установи дали се развива нормално. Ултразвуковата диагностика е рутинно изследване, златен стандарт, който се прилага преди и по време на бременността – от установяване на готовността за овулация и наличието на бременност до края на раждането, за да се проследи нейния ход. Във всеки момент ултразвуковото изследване е от помощ и има специфични задачи. В ембрионалния стадий, за да установи наличието и броя на ембрионалните сакове, имплантирането им в матката, да следи как се развива бебето в утробата – сърдечната му дейност и всички параметри. Първият преглед обикновено установява наличие на бременност, а след това се прави отново през 11 – 13-а седмица на бременността. Идеята на тези прегледи е да се открие този малък процент жени, който трябва да се следи особено прецизно, защото в 90 процента от случаите бременността се развива нормално. Тези, при които има отклонение, трябва да се диагностицират възможно най-рано, за да може да се предотврати или да се отстрани проблемът.

- В кой период прегледите са най-важни и носят най-много информация?

- Най-важни са в 11 – 14-а седмица, както и този през 15 – 20-а седмица на бременността.

- Колко прегледа най-много може да се направят?

- Няма лимит, няма горна граница. Прегледът на ултразвук е безвреден. Прави се толкова пъти, колкото лекарят прецени, че е нужно. Защото например, ако майката е с високо кръвно и плодът изостава в развитието си, може да се наложи всеки ден да се гледа, да се направи и доплер, за да не се допусне бебето в утробата да загине или да се увреди. То трябва да се извади, преди това да се е случило. Ако пък се установи липса на ходила, на кост на носа – това е сигнал, че се налага допълнителен хромозомен тест, защото може да има генен дефект. Може да се наложи и инвазивна диагностика – амниоцинтеза, за да се види дали плодът не носи хромозомно заболяване, което е основание за прекъсване на бременността. Ако се установи отклонение, се преценява тежестта на анатомичния дефект и ще бъде ли фатален.

- Лекарят ли взема решение за прекъсване на бременността по медицински показания?

- Лекарят обстойно информира родителите, но решението вземат те. Когато се установят физически дефекти, те трябва да преценят дали искат или не това дете да се роди. В това отношение нашият закон е твърде либерален.

- Нужно ли е изследването да се прави с най-съвременната 3D или 4D апаратура?

- У нас най-много прегледи се правят с обичайната техника. 3D и 4D ултразвукът дава допълнително възможности да се видят повече неща и по различен начин, защото се получава реален образ, почти като на снимка.

- Тази апаратура дава ли 100% гаранция, че бебето е здраво?

- Ултразвукът е ориентировъчна техника, не е диагностична. Диагноза се слага от генетиците въз основа на материал от самия плод.

- А докъде стигат възможностите на ултразвуковото изследване?

- С него се установяват тежки уродства, несъвместими с живота. Може да установим нещо, което говори, че бебето има хромозомна патология и се налага да направим допълнителни изследвания, за да докажем или изключим това. Има и дребни находки – не можеш да обясниш на родителите какво ще стане, ако малкият мозък на бебето е по-малък от идеалното например. Защото и науката, и медицинската статистика не дават категоричен отговор. Бебето ще е живо и здраво, но дали няма да е сред изоставащите ученици, никой не може да прогнозира. Не знаем всяко отклонение от нормата как ще се развие в дългосрочен план.

- Понеже с новата 3D и 4D апаратура се вижда дори мимиката на бебето, в кой период може да кажете някаква прогноза за невропсихичното му състояние?

- Има такива наблюдения. Следят се движенията на ръцете, на краката, движението на пръстите. Някои от реакциите на плода в утробата корелират с физическото развитие. Например има забелязани отклонения в мимиката му и развитие на детска церебрална парализа по-късно в живота. Това ще е база за бъдещи проучвания. Все по-усилено се мисли, че детската церебрална парализа възниква още в утробата и няма общо със „задушаване“ по време на родовия процес, както се смяташе преди години.

- Може ли да се помогне?

- В много случаи ние просто констатираме увреждането, невинаги може да се намесим. Може да се направи амниоцинтеза, кръвопреливане на плода при анемия и несъвместим резус-фактор. По света се прави и вътреутробно лечение, но това все още става в много малко центрове.

Автор(и): Веселина Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама