Бременност и родителство

Бременност и болки в гърба

Известно е, че по време на бременността всички функции на организма на жената са принудени да работят с повишено натоварване, осигурявайки правилното развитие на бебето. Не е чудно, че в такива трудни условия се проявяват слабите места в здравето на самата бъдеща майка. В частност, при растежа на плода се променя центъра на тежестта на самата бременна жена и се появяват болки в областта на гръбначния стълб и в кръста.

Сега ще поясним как да помогнем на себе си и на своя гръбначен стълб да преодолее всякакви трудности по време на подготовката ви за момента на раждането на бебето.

За връзката причина – следствие

В периода на бременността, бедрено-кръстните стави, които обикновено са неподвижни, започват да се отпускат под действие на хормона релаксин, за да може бебето по-лесно да премине при раждането. Това, както и увеличеният корем, нарушава равновесието. За да може да компенсирате това, се налага да изтегляте назад рамене и да свивате шията си. Изпъчването на корема, за да могат всички да забележат положението ви на бъдеща майка, само усложнява проблема. Резултатът от това е силно огънат гръбначен стълб, напрягане на мускулите на долната част на гърба, както и болка. Ако преди бременността сте имали проблеми с опорно-двигателния апарат (гръбначно изкривяване, остеохондроза, слабо развитие на мускулите, участващи в навеждането от таза), то вие попадате в групата с риск от появата на болки в гърба, кръста или таза.

На езика на цифрите

Според статистиката честотата на болките в гръбначния стълб, в кръста и в областта на таза са 30 – 50% по време на бременността, а в следродилния период достигат 65 – 70%.

Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!