Новини

Здравните заведения приканени да орежат разходите си с 30%

Здравният министър Анна-Мария Борисова е изпратила писмо от директори на лечебни заведения, с което ги уведомява, че до 14 май-петък трябва да представят предложения за ограничаване на бюджетите си с 30%. Целта е общо разходите, които минават през бюджета на здравеопазването, да бъдат намалени с около 160 млн. лева, обяви в петък председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването в КНСБ Иван Кокалов.

Той обясни, че предложенията за ограничения се отнасят до всички центрове на спешна помощ, психиатрични болници, центрове по хемодиализа, домовете за социални грижи за деца.

“Никой не се интересува дали това е изпълнимо от всички лечебни заведения и за сметка на какво ще станат тези съкращения“, каза Кокалов. "Ако по този начин ще се провежда реформата и по този начин ще се изпълняват антикризисно мерките, мисля, че скоро нещата антикризисно ще бъдат на площадите пред министерствата или ведомства", заяви той.

“Представете си, например в една психиатрична болница как ще си съкрати бюджета с около 30 процента бюджета, за сметка на кое – храната, лекарствата, заплатите на персонала“, попита Кокалов.

Той допълни, че в началото на следващата седмица министърът на здравеопазването да свика отраслов съвет, на който да бъдат изказани възраженията на синдиката по предложението му.

В кулоарите на парламента здравният министър Анна-Мария Борисова призна, че писмото е изпратено до спешните центрове, но не каза нищо за останалите лечебни заведения.

Спешната помощ беше единственото звено, което получи увеличение с 30 млн. лева в тазгодишниия бюджет за здравеопазване. Целта бе секторът, страдащ от недофинансиране, да се подсили в хода на болничната реформа, при която се очакваше около 70-80 болници да затворят врати до края на годината.

Пред Mediapool директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев обясни, че в писмото на министерството се посочва, че 10% от икономиите трябва да са от заплати, а 20% от издръжка, но не са дадени указания и методология за орязването на разходите. “Все още от нас искат да направим предложения и след това вероятно ще се дадат и точните указания. Затова все още не искам да коментирам, но би било доста зле, ако бюджетите се намалят с 30%“, посочи той.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool

Реклама