Новини

Университетски комплекс и две нови клиники ще се строят в двора на Александровска болница

Въпросът за бъдещето на трите недовършени сгради за първи път тръгва да се решава през градоустройствения план

Три стари недовършени сгради в двора на Александровска болница ще бъдат съборени, а на тяхно място ще бъдат построени нови – отново за медицински нужди. Това предвижда проект на подробен устройствен план, внесен в Столичния общински съвет от главния архитект на София Петър Диков.

Планът за територията между бул. Акад. Ив. Е. Гешов, ул. Св. Г. Софийски, бул. П. Славейков, ул. Здраве и ул. Хан Пресиян се гледа в комисиите на СОС, а в четвъртък се очаква да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Диков обясни, че освен издигането на нови сгради за медицински нужди ще бъдат изградени и четири паркинга, които да решат проблема с липсата на места за посетителите и служителите в болниците в карето, където са разположени още няколко болници и медицински заведения – ВМА, Свети Иван Рилски, Света Екатерина, Националния център за опазване на общественото здраве и др.

Въпросът за бъдещето на трите недовършени сгради периодично излиза на дневен ред, но за първи път тръгва да се решава през градоустройствения план. Иначе през годините по време на различни правителства е поставян въпросът дали сградите да бъдат довършени или съборени, дали да се търсят частни инвеститори и т. н.

Ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев съобщи пред Mediapool, че се предвижда две от новите сгради да се използват за нуждите на Александровска болница, като в едната ще се помещава клиника по вътрешни болести, а в другата – по педиатрия, а третата да стане сграда на Медицинския университет.

Рушащите се над 25 години недовършени сгради също са строени за клиника по вътрешни болести и детска болница. Митев коментира, че при всички положения, идеята е новите сгради да се използват от вече съществуващи болници, а не да се създават нови.

От Министерството на здравеопазването също коментираха пред Mediapool, че нови болници няма да се правят. „С промените на устройствения план, които са съгласувани с министерството, се отнема възможността на тази територия да се строят хотели, бизнесцентрове и други сгради освен лечебни заведения. Това обаче не означава, че там ще се построят три нови болници. Какви лечебни заведения и кога биха се построили на тази територия зависи от собственика – Министерството на здравеопазването“, коментираха от ведомството.

От министерството посочват, че при наличието на достатъчно средства за капиталови разходи в бъдеще има възможност да се поднови сградният фонд на сега съществуващите лечебни заведения, които се намират в това каре.

Митев съобщи, че ще се търси европейско финансиране за изграждането на трите нови сгради, а ако няма такава възможност – публично-частно партньорство. „По-добрият вариант е да се осигури финансиране от еврофондовете, за да могат сградите да си останат държавни“, коментира той.

Третата сграда се предвижда да стане университетски комплекс на Медицинския университет и там да се помещават Ректоратът, Деканатите на факултетите, учебни зали и дори спортен комплекс. По думите на Митев в момента университетът има сериозен проблем с липсата на сграда. Сега ректоратът се помещава на един етаж в Центъра по хигиена, собственост на здравното министерство, а в Майчин дом са деканатите на факултетите.

„В момента обучаваме 2000 чуждестранни студенти, като всяка година броят им расте, общо с българските студенти се обучават 5600 души“, посочи още Митев.

Той твърди, че висшето училище има достатъчно собствени приходи, за да започне строителството на новия университетски комплекс. „През тази година имаме 42 млн. лева собствени приходи“, посочи Митев. ВУЗ-ът разчита в по-голяма степен на собствени приходи и в по-малка на държавната субсидия, като постъпленията му идват главно от обучението на чужди студенти и от проектно финансиране.

Предишен проект за сграда на университета бил планиран за около 10 млн. лева, но сега според Митев можело да излезе и по-скъп. Предвижда се сградата да е с един пететажен и един триетажен корпус, като до края на годината се очаква да бъде обявена обществена поръчка за работния проект на сградата.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували