Новини

Таблетка магнезий пази от стрес

Инфекции, преумора, липса на сън и светлина отключват хормонални проблеми

Препоръката на създателя на теорията за стреса Ханс Селие е да пием магнезий
Препоръката на създателя на теорията за стреса Ханс Селие е да пием магнезий

Инфекциите на половите органи – хламидиози, микоплазмози, уроплазмози и др., са сред основните причини за нарушения в менструалния цикъл. Модерните инфекции, предавани по полов път, протичат почти без симптоми. Те пълзят по тръбитe през влагалището и матката, възпаляват ги и смущават нормалните функции.

Други сериозни причини за хормонални дисфункции са стресът, прекомерното психично натоварване, недостигът на сън и светлина.

Стресовите и половите хормони си приличат много. Защитата на индивида е с по-висок приоритет и, образно казано, „изяжда“ значителна част от половите хормони. Затова препоръката на създателя на теорията за стреса Ханс Селие е да пием магнезий. Той е най-важният минерал за преборване на стреса. Дозата е 1 – 2 таблетки на ден Магнерот или по 1 – 2 ампули за пиене Мaгне В6. Може да се използва и обикновената английска сол. Едно пакетче (около 30 г) се разтваря в 1 л вода и се приемат по 40 – 50 г 1 – 2 пъти дневно. При доза 2 – 3 г дневно английската сол не дава слабителен ефект, но преборва стреса и подобрява съня.

Преработването и лошата организация на работа са също вид стрес. Ако към тази точка прибавим работа в среда с интензивни електромагнитни полета (подстанции, физиотерапия, тролейбусни шофьори, ватмани и пр.), увреждащото влияние ще е още по-значимо.

Недостигът на сън също може да отключи хормонални проблеми. Само по време на сън организмът ни синтезира растежен хормон, който е от изключително значение за регенерацията на организма. Много често сами объркваме режима с безсмислено стоене до късно, лош микроклимат, пиене на силен чай или кафе в неподходящо време. За да спим добре, помага маточината. 1 – 2 чаени лъжички маточина се запарват 10 минути в чаша вряла вода. След това чаят се прецежда и се изпива 30 минути преди лягане.

Недостигът на светлина се отразява на половите жлези. Епифизата – малка жлеза в мозъка ни, се нуждае от светлинна стимулация. Недостигът на светлина смущава нормалното ѝ функциониране, а нейната дейност е тясно свързана и с половите жлези. Затова е добре да си осигурим поне 1 час дневно за разходки и прекарване на открито.

Диети и резки промени в теглото също объркват хормоните. Влияят много неправилни диети, които могат да смутят нормалния цикъл. Недостигът на витамини, минерали и други важни за организма вещества също влияе на хормоналния баланс. Затова трябва да се подхожда внимателно към всички режими за отслабване. Най-добре е да се съгласуват със специалист.

Месото и другите животински продукти понякога съдържат значителни количества естрогени. Ако те са в умерено количество, ще стимулират овулацията, но прекаляването с месото може да бъде сред причините за кисти в яйчниците и появяване на ановулаторен еструс, който да направи проблемно зачеването. Това е още едно обяснение за зачестяването на яйчниковите кисти и проблемите със забременяването.

Червена детелина балансира женските хормони

Маслото от нощна иглика (Оеnоtherа biennis) осигурява синтез на простагландини Е1 чрез доставката на една важна ненаситена мастна киселина – гама-линоленовата. От простагландините Е1 зависят нормалният хормонален статус, нормалното кръвообращение и психиката. Приемат се 2 – 3 г дневно, с други думи 2 – 3 пъти по 1 – 2 капсули. Обикновено съдържат по 0.5 или 1 г масло от нощна иглика.

Настойката от стръкове червена детелина подобрява функцията на женските полови хормони. Тя се използва в подкрепа на диетичните режими за възстановяване на функциите на организма след продължително приемане на антибиотици, кортикостероиди и други медикаменти. Билката коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане в перименопаузата и климакса и симптомите на предменструалния синдром. Приема се 3 пъти дневно по 20 капки (1 мл) с 50 мл вода на гладно.

Ензими от покълнали зърна стимулират имунитета

Всички видове покълнали зърна стимулират имунитета и балансират хормоните. Най-практично е да се използва негрухана пшеница, но може да покълнете всякакви здрави и нетретирани с химикали зърна, например слънчоглед, сусам, соя, люцерново семе и други.

Почистените и измити зърна се поставят в обикновен буркан, който се пълни до половината с тях и с вода догоре. Пренощуват така, а на сутринта се промиват добре. Добавят се 20 – 30 г вода за поддържане на влагата. Промиват се 2 пъти дневно (най-удобно е в гевгир) и още веднъж преди консумация.

Дневна доза – за пшеницата – 50 – 100 г дневно, за люцерновото семе – по-малко, до 50 г дневно. Бобовите растения съдържат антиметаболитни ензими и затова преди консумация се подлагат на термична обработка (може и минимално бланширане, леко запичане и пр.).

Може да се смилат на месомелачка и да се вземат на каша самостоятелно или към други храни. Може тази каша да се разбърква с вода, да се прецежда и да се пие брашняната вода. Може да се изсушава до 50°С, да се смила на кафемелачка и да се добавя към другите храни или някаква течност.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto