Новини

Свалят цените на 3000 лекарства

Правителството залага на генеричните медикаменти

Генеричен медикамент
Като се залага на генеричните медикаменти, се осигурява лечение на повече граждани

Фармацевтичните производители свалят цените на 3000 лекарства до две седмици, за това се споразумяха представители на фармацевтичните компании с премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов вчера.

Срещата продължи точно 25 минути.

На нея присъстваха председателят на Асоциацията на чуждестранните фармацевтични компании Деян Денев и изпълнителният директор на „БГ Фарма“ Росен Казаков.

„Мина много добре“, каза лаконично премиерът Борисов при излизането си от здравното министерство. Според него ефектът от проведените разговори ще се усети от българите след две седмици. „Проведохме един много креативен разговор“, призна и д-р Стефан Константинов.

В края на 2010 г. търговете за лекарства бяха прехвърлени от министерството към болниците. Анализ на МЗ показа, че държавата е изгубила над 8 млн. лв.

Правителството ще заложи на генеричните медикаменти, които са с доказано качество, но на по-ниски цени. Средствата в обществените фондове не са достатъчни дори в добре развитите страни в Европа, ето защо, залагайки на генеричните медикаменти, се осигурява лечение на повече граждани.

„Считам, че такава трябва да бъде реалната лекарствена политика и във вашата държава, особено в условията на финансова криза. Използването на предимно генерични медикаменти за всички заболявания, за които това е възможно, ще освободи финансов ресурс за лечение с по-скъпи медикаменти, които нямат генерична алтернатива“, каза Росен Казаков от „БГ Фарма“.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Simone Soldà
Снимка:

SXC

Реклама