Новини

Сърцето мрази солено и мазно

Чукнете ли 30 години, кардиологът е задължителен веднъж годишно

Проф. Джордж Сианос
Спасяваме с нов стент, който излъчва лекарства, обяснява проф. Джордж Сианос
Проф. Джордж Сианос проведе практичен курс за спасяване на сърдечно болни чрез поставяне на стент в "Пирогов" през миналата седмица. Това е за модерен метод за отпушване на артерии, известен в медицинските среди като ретрограден.
 
Той е ръководител на Катедрата по кардиология в Университетската болница по кардиология в Солун. В продължение на 2 г. е работил и специализирал в Университета Еразмус, Ротердам. Работил е и във Великобритания. От 2000 г. досега е извършил над 7000 коронарни интервенции. Завършил е медицина с пълно отличие. В началото на своята кариера в рамките на година е работил като семеен лекар. Научен сътрудник на Европейското общество по кардиология и член на кардиологични общества в редица страни. Женен, с две деца.

- Проф. Сианос, доволен ли сте от курса, който проведохте със специалисти в "Пирогов"?

- Изключително доволен съм от поредното си, пето, посещение в България. За първи път бях тук през 2008 г., когато се запознах с екипа на д-р Александър Доганов от Националната кардиологична болница в София. Още тогава видях български интервенционални кардиолози, които имат силен интерес в лечението на хронични запушвания на артериални съдове. Това е много интересна тема в световен мащаб и е предизвикателство за светилата в международната интервенционална медицина. Доскоро пациентите с диагноза хронични оклузии бяха подлагани на хирургични операции. Все по-активното навлизане на инвазивната кардиология в тази сфера намалява периода на възстановяване на пациентите и повишава качеството им на живот. Иновативните методи, навлизащи в инвазивната кардиология и прилагани за лечение на тотални запушвания, са предмет на множество международни практически срещи и симпозиуми. Обмяната на опит е търсена от всички заинтересовани кардиолози. Това важи и за България. На курса, който организира д-р Валери Гелев в "Пирогов", дойдоха водещи за страната ви интервенционални кардиолози. По време на семинара коментираме случаите с тях в реално време, докато с д-р Гелев манипулирахме пациентите.

- Разкажете малко повече за модерния метод, който представихте пред българските си колеги...

- До момента в инвазивната кардиология се използва предимно антеградният метод на лечение на лезиите (запушванията). Това е класически подход, при който интервенционалните кардиолози движат водачите по нормалния ход на кръвта. При случаи, в които имаме диагнозна хронична оклузия, водачът не може да "премине" през запушения съд. Това се наблюдава при около 1/3 от хората с исхемична болест. В тези случаи се налага използването на ретроградния подход. При него до проблемния съд се стига от другата страна, от здравия коронарен съд. Използването на ретроградния подход за лечение на артериални запушвания повишава успеваемостта при пациенти с хронични оклузии от 70% на 90%. Важно и препоръчително при лечение на хронични запушвания е използването на ново поколение стентове, които след като бъдат поставени, започват да излъчват специален медикамент. Те са два до три пъти по-скъпи от широко използваните стентове, но предотвратяват отделянето на съединителна тъкан и повторното образуване на лезии. Това е важно при хроничните оклузии, за да не се обезсмислят усилията, положени за отпушването на съдовете. Ние приложихме метода при 16 пациенти, като за тях интервенциите бяха напълно безплатни. Успяхме да отпушим два запушени съда на 61-годишна жена от село Кирчево, Ловешко, която е претърпяла няколко неуспешни опит за отпушването им.

- Как да се предпазим от запушване на сърдечните артерии?

- Здравословният начин на живот е нещо, което трябва да стане философия на всеки един човек. Всеки лекар ще потвърди, че тютюнопушенето е вредно за здравето, че е важно да се спортува ежедневно, че е задължително регулярно да се правят профилактични прегледи. Както е казал Ювенал още втори век след Христос, "Mens sana in corpore sano" (Здрав дух в здраво тяло) .

- Вие сте започнали кариерата си като джипи. Каква е ролята на семейните лекари за профилактиката на социално значимите заболявания?

- Много важно е личните лекари да следят за профилактиката и ранната диагностика на хроничните заболявания. Вярвам, че голяма част от колегите общопрактикуващи лекари в България са добросъвестни и намират необходимото време за своите пациенти. Въпреки това според мен е задължително всеки човек да положи усилия за повишаване на личната си здравна култура. Всички хора на възраст около 30 години е добре да знаят, че е препоръчително да си направят профилактично изследване, което да изключи опасността от фамилна обремененост по отношение на сърдечно-съдови заболявания. Много важно е да не забравят, че мазната и солена храна увеличават с до 30% риска от сърдечни заболявания. Прекаленото количество сол увеличава кръвното налягане, а мазнините водят до стесняване и блокиране на кръвоносните съдове. Друг проблем е тютюнопушенето. Основното токсично вещество в цигарите е никотинът. Той е главната причина за свиването на коронарните и мозъчните съдове, за хипертонията, инфаркта, инсулта и болестта на Бюргер. В допълнение задължителното спортуване, особено за хората, които водят по-застоял начин на живот, а също и за подрастващите.

- В Гърция пушенето на обществени места бе забранено, у нас тази стъпка предстои. Намаляха ли пушачите в родината ви?

- Приветствам тази мярка. Пътувам доста по света и на практика съм свикнал със забраната за пушене на обществени места. От забраната в Гърция най-облагодетелствани са пасивните пушачи. Не мога да отговоря обаче дали пушачите в Гърция са намалели - мога само да се надявам.

- Остава ли ви време да спортувате?

- Освен че вярвам в ползите от движението, обожавам да спортувам. Във всеки възможен момент го правя. Обичам да прекарвам свободното си време в разходки на открито със семейството ми.

- Привърженик ли сте на алтернативните методи - йога, иглотерапия, хомеопатия. И трябва ли съвременната медицина да взима предвид и този опит?

- Привърженик съм на идеята, че всеки човек трябва да практикува нещата, които му носят удовлетворение и комфорт. Ако всичко е в границите на разумното и не се изпада в крайности, смятам, че би имало добър ефект, та дори и само на психологическо ниво.

- Какво най-много ви харесва в България?

- Всеки път се връщам тук с удоволствие, защото за мен е изключително приятно да работя със специалисти като д-р Гелев, който освен мой добър колега е и мой приятел. В това ми посещение имахме един почивен ден, в който посетихме зимния курорт Боровец. Това е място, на което бих дошъл отново със семейството си.

- Какви са приликите и разликите между гърците и българите?

- За съжаление не познавам добре много българи, но ако сравня себе си с моя добър приятел д-р Гелев, бих казал, че доста си приличаме. И двамата обичаме предизвикателствата в личен и професионален план, спазваме здравословен начин на живот и сме отдадени на професията си. Обичаме да се забавляваме в компанията на семейството, приятелите и приятна музика в свободното си време. А ако трябва да изтъкна обща черта на балканците - може би горещия темперамент.

- Наскоро Европейският парламент изготви законопроект за свободното движение на пациенти в рамките на ЕС. Има ли бъдеще разширяването на възможностите за лечение и кое е по-удачно - пациентите да пътуват или специалистите?

- Свободата на избор е изконно право на всеки човек - свободата да избират вярата си е залегнала в Библията, свободата да избират управниците си - в конституциите на демократичните държави, нормално е да имат и свобода на избор кой да ги лекува. В тази връзка приветствам избора на всеки пациент да избира своя лекуващ лекар, дори той да е в чужда държава. Дали това може да бъде включено в рамките на осигурителната система е въпрос на избор на законодателството на всяка държава, но принципите на Европейския съюз предвиждат подобни възможности. Колкото до ползите от свободния обмен на опит на специалисти в международен аспект - няма спор, че те допринасят както за повишаване квалификацията на лекарите, така и за възможностите на пациентите да получат най-доброто лечение.

- Остава ли ви време за хоби?

- С течение на годините професията ми се превърна в хоби. Предизвикателство за мен е да научавам и усъвършенствам иновативни подходи в инвазивната кардиология. Пътувам много, посещавам международни симпозиуми и общувам с най-големите специалисти в областта на интервенционалната кардиология и се старая да заимствам всичките им познания. Това ме кара да се чувствам удовлетворен от себе си.

Автор(и): Румяна Милева
Източник:

Стандарт

Реклама