Новини

Ранното прохождане уврежда коленете

Не позволявайте диагнозата ви „гонартроза“ да бъде обект на шеги за познаване на времето според болките в коляното

Алопластика на колянна става
При гонартроза са необходими рехабилитационни процедури поне два пъти в годината

Една от най-честите причини за посещение при личния лекар е болката в коленете, особено силна при клякане и при слизане по стълби. Това често се съпровожда със ставни изливи, така наречената „вода в коляното“.

Личният лекар обикновено изпраща пациента за рентгенова снимка. Най-често става дума за заболяването гонартроза. Обстойните прегледи и диагностиката с апаратура могат да покажат най-точно какво се е случило и дали заболяването е начеващо, прогресиращо и дало ли е вече някакви макар и минимални изменения.

За случая е необходимо джипито да ви даде рецепта за противовъзпалителни лекарства и да придвижи изследванията и документите ви за санаториум или рехабилитация в медицински център. Не позволявайте диагнозата ви „гонартроза“ да бъде обект на шеги за познаване на времето според болките в коляното. Необходимо е обаче да се правят рехабилитационни процедури поне два пъти в годината.

Истината е, че в преобладаващия процент от случаите се касае за износване на хрущялното покритие на капачката на коляното. Тя би трябвало да се движи точно в средата на хрущялен жлеб на бедрената кост. Капачката често опира повече по външния или по вътрешния борд на жлеба. Причината често се крие в периода на прохождането. Ако сме проходили твърде рано или сме карали лек рахит, или сме били поставени рано и дълго в проходилка, или сме наследили краката на дядо или прабаба, или съвкупност от две и повече причини от изброените по-горе, имаме голям шанс в първите години от живота си да сме с промени във формата на коленете. Те биха изглеждали като Х или О. Обикновено това кара капачката да опира по-силно във външния или вътрешния борд на жлеба. Това е и основната причина за ранното износване на хрущялното покритие между капачката и бедрената кост. Това са основните причини за развитие на гонартроза впоследствие, след 40-годишна възраст.

На пазара има изобилие от хрущяловъзстановяващи средства, но колкото и да смазваме два детайла, които се трият неправилно, това няма да помогне и ще носи само временен ефект. Най-добре е да се центрира капачката в жлеба и да се повдигне малко, за да се излекува лошото триене. Това обаче се прави от лекар специалист и в никакъв случай от чакръкчии. Те могат да ви навредят. Увреждането може да се отстрани пак от специалист с т.нар. извънставна процедура, не по-дълга от 30 минути, без да се прилага пълна анестезия.

Автор(и): д-р Янаки Янакиев, началник на отделение „Ортопедия и травматология“ в болница „Медлайн“, Пловдив
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Lesli Lundgren
Снимка:

SXC

Реклама