Новини

Озонотерапията – спасението от 7 болести

Новото лечение премахва ринити и стимулира всички органи и системи

Озонотерапия
Озонотерапията е идеален метод за лечение на обриви, екземи и отоци по кожата

Колкото и да се старае една дама да скрие годините си, лицето ѝ издава броят им с безпощадна точност. Ако обаче човек му обърне повече внимание, не само може да го излъже и то да започне да „отчита“ възрастта по-бавно, но и да повлияе благоприятно върху здравето на редица органи и системи в човешкото тяло.

Грижата за него и най-вече за кожата е особено наложителна през пролетта, когато в резултат на затоплянето на времето и липсата на достатъчно витамини през зимата епителът започва да се люспи ускорено, като цяло тя да изсъхва и от опъването да се появяват зачервени участъци и дори екземи. Към това се прибавят и алергиите от цъфтящите треви, от които клепачите подпухват, носът започва да отделя интензивно секрети, а кожата да се изрива.

Тези проблеми могат да се преодолеят не само с хапчета и инжекции срещу алергиите, но и с особено полезната, макар и не широко популярна у нас лечебна процедура, наречена озонотерапия. Този вид лечение стимулира мощно собствената антиоксидантна защита на клетките, активизира клетъчния имунитет и въздейства върху секрецията на жлезите. Локалното въвеждане на озон в кожата чрез специална апаратура активизира кръвообращението в проблемните места на кожата. Затова тя е идеален метод за лечение на всякакъв вид обриви, екземи и отоци по кожата.

Премахват дискова херния за минути

Нов апарат за озонотерапия в русенската болница лекува за минути пациенти с дискова херния. Той се намира в отделението по неврохирургия и шефът му д-р Димитър Нешев вече е извършил първите безкръвни операции на хора с ужасната болест в гръбнака. Принципът, на който работи модерната апаратура, е известен в медицината като метода Дискосан и е въведен през 1984 г. от италианския лекар Чезаре Верга. Състои се в инжектиране на озон-кислородна смес в болния диск. Интервенцията предизвиква изсушаване на ядрото на хернията, в резултат на което тя се свива до нормални граници и освобождава притиснатите и страдащи нервни коренчета. Операцията е безкръвна и се извършва под местна или пълна упойка в зависимост от състоянието на пациента. Продължава около половин час, но болният остава в отделението под лекарско наблюдение още 2 – 3 дни. Манипулацията с озонотерапия няма никакви странични ефекти. За здравноосигурените пациенти тя е безплатна, тъй като се поема от здравната каса. До момента подобна апаратура има само в три частни клиники в София, Варна и Пазарджик.

Съществуват няколко варианта за прилагане на озонотерапията, могат да се слагат и подкожни инжекции с кислородно-газова смес точно в проблемната област. Това може да премахне възпалението и да се избегне образуването на груби ръбчета по кожата.

Озонът, наричан още активен кислород, е част от природната среда, която ни заобикаля, и главен участник в процеса на пречистване на атмосферния въздух от вредните съставки. Затова лечебното му прилагане е методът, даващ най-малко отрицателни реакции засега. Медицинският озон се произвежда от взаимодействието на чист кислород с високоелектричен енергиен заряд чрез генератор. Получената озоно-кислородна смес притежава мощно лечебно въздействие благодарение на силните окислителни свойства на озона. Когато газовата смес О23 встъпва в контакт с кръвта in vivo, предизвиква цяла каскада от физични и химични процеси.

Озонотерапията спомага за разрушаване на склерозиралата обвивка от мастни и съединителни тъкани и по този начин намалява проявленията и облекчава по-нататъшния процес на въздействие по време на провеждане на други процедури. Озонът има силно антибактериално и антифунгицидно (противогъбично) действие. Същевременно подобрява кръвообращението, придава свеж тен на кожата и активизира произвеждането на биологично активни вещества в организма. Това, от своя страна, подпомага изглаждането не само на възрастовите и мимическите бръчки, но и на по-груби белези. Благодарение на озона се предотвратява окислителният стрес, засилват се защитните механизми на клетките и се неутрализира разрушителното действие на свободните радикали. При това се стимулира синтезът на колаген и еластин и се възстановява естествената способност на кожата да задържа влагата. Озонът премахва отоците и торбичките под очите, помага и при лечението на двойна брадичка и целулит.

Автор(и): Силвия Николова, Жанета Йорданова (Премахват дискова херния за минути)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували