Новини

Мед на гладно затваря язвата

По-добър е от антибиотик и хапчета за кръвно и махмурлук

Пчелен мед
Хапвайте го през 2 часа в студа, съветват апитерапевтите
Лекарство на 3500 г. - това е медът. Още в древните папируси пчелният еликсир се препоръчва за справяне с бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания. Медът има уникално качество - попива лечебните вещества на растенията, от които е получен.
 
А зад сладкия му вкус се крият куп ценни микроелементи - калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт. Пълен е с витамини - В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова киселина, С (аскорбинова киселина). Има дори флавоноиди, които са мехлем за кръвоносните съдове, обясняват апитерапевтите. Какво и как да излекуваме със сладка лъжица мед? Чуйте препоръките на пчелари и апитерапевти.

Mедът е по-добър от всеки антибиотик, кълнат се пчеларите. Защо? Справя се безотказно с всякакви инфекции и рани, убедили са се собствениците на кошери. Какво е обяснението? Дават го апитерапевтите - антибиотиците действат на определен вид бактерии. Повечето микроби, особено тези, които са причина за т.нар. вътреболнични инфекции, са резистентни поне към един антибиотик. За сметка на това най-новите изследвания показват, че медът действа срещу всички причинители на инфекции, в това число и срещу мултирезистентните. Оказва се, че бактериите няма как да се приспособят и не могат да станат резистентни към меда, както става с антибиотиците.

Великотърновката Валентина Петрова е една от почитателките на природния лек. Със съпруга й и двете й деца добиват 4 т мед годишно. И се лекуват само благодарение на пчелите си. Петрови са изхвърлили антибиотиците от аптечката си преди години. За сметка на това изяждат поне един буркан мед седмично. А зимата - и повече. Защо? Медът е най-добрият лек срещу простуда и грип, сигурна е Валя. И дори разкрива семейната рецепта - в студа трябва да се хапва по лъжица мед на всеки 2 часа. Освен че гони вирусите и бактериите, пчелният специалитет топи и тлъстинките през зимата. Въглехидратната "бомба" буквално "запалва" метаболизма и стимулира отделителната система, обясняват апитерапевтите. Така едновременно си подслаждаш живота и не трупаш сланинки през зимата.

Чудният лек обаче често се оказва менте - особено ако си го вземаме от магазина. Шефът на пчеларите във Велико Търново Тодор Найденов издава как да познаем качествения мед - по кристалите.

По повърхността на съда, в който се съхранява пчелният деликатес, трябва да се образува т.нар. първична пяна, обяснява Найденов.

Какво освен грип лекува медът? Например - и високо кръвно, обясняват апитерапевтите. Билковият е най-полезен за сърцето. При исхемична болест апитерапевтите препоръчват "букет" с глог, мента или лавандула. И най-обикновеният пък регулира кръвното налягане - и високото, и ниското - стига да е качествен и да се взема всеки ден, обясняват пчеларите. Медът лекува и стомаха. Идеален е при язвена криза или гастрит. Но - трябва да се взема на гладно - 2,5 ч преди хранене или 3 ч след него, уточняват апитерапевтите. Язвата се затваря, ако я лекувате с 30-35 г мед, разтворен в чаша топла вода или мляко, което потушава киселините, обясняват пчеларите.

Еликсирът може да замести и хапчетата за махмурлук или безсъние. Ако сте се ококорили, вземете 1 супена лъжица 30-40 минути преди лягане, препоръчват пчеларите. Рецептата за махмурлук е сходна. Само дето лъжицата се взема след ставане от леглото. Старите пчелари дори стигат по-далеч - разказват, че в големи количества бори зависимостта от алкохола.

Автор(и): Иван Иванов
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Mateusz Atroszko
Снимка:

SXC

Реклама