Новини

Гъбите са лек срещу радиация

В Япония има редица опити, които показват, че нивата на радиация сред хората в заразени райони рязко спадат при активната консумация на шийтаки

Гъби
Като цяло гъбите са изключително ценна и здравословна храна

Култивираните гъби са поредният стопански продукт у нас, който освен на икономическата криза може да падне жертва на истерията около заразените и вредни храни от последните месеци. Отрасълът в България бе бомбардиран с няколко убийствени новини тази година – „Отровни BG гъби хванати в пратка за Италия“, „Български гъби с радиация заловени в Англия“ и т.н.

Истината е, че подобни съобщения са твърде пресилени. Те по-скоро са част от черния PR, толкова харесван от съвременната медийна публика, отколкото истина. Какво сочат фактите?

  1. Гъбите в природата наистина имат способността да абсорбират високи дози радиация и тежки метали. По отношение на цирконий и цезий например гъбите поемат 10 – 11 пъти повече от вредните вещества в сравнение с растенията. За целта обаче гъбите трябва да растат в район със заразена почва или да бъдат облети от радиационен дъжд, което в България не се е случвало от десетилетия. Самите гъби няма как да създадат или носят радиация.

  2. В култивираните гъби също може да бъде открита радиация, но само при положение, че в някоя от суровините, използвани за производството им, има съответните високи нива. За производството на култивирани гъби се използват слама, птичи тор, вода и торф и това са единствените източници, от които нещо опасно може да попадне в култивираните гъби.

    Ако самите гъби обаче са отгледани в чист район и в тях няма радиация или тежки метали, те са доказан лек за страдащите. Заради особената си тъкан и способността да абсорбират радиация, тежки метали и токсини, гъбите свалят драстично нивата на зараза при хора от поразените райони. Неслучайно през 1985 г. в Украйна са докарвани отвън тонове култивирана кладница, консумирана от засегнатите от трагедията хора. И днес край Чернобил наричат тази гъба „Спасителя“ и я отглеждат в огромни количества. Като цяло много от видовете са на границата между обикновените ядивни и лечебните гъби – шийтаки, рейши, кладница, портабела или кафява печурка имат доказан лечебен ефект, обяснява инж. Величко Спасов, лицензиран производител на мицел за култивирани гъби. В Япония има редица опити, които показват, че нивата на радиация сред хората в заразени райони рязко спадат при активната консумация на шийтаки. Като цяло гъбите са изключително ценна и здравословна храна, твърди г-н Спасов. Те съдържат чисти протеини, борят се с токсините, вредния холестерол и нежеланите ензими в човешкия организъм и имат доказан ефект при редица заболявания.

Автор(и): Руси Чернев
Източник:

Стандарт

Снимка:

SXC