Новини

Фитотерапията е безвредна? Да, ама не!

Растения, билки и хранителни добавки се приемат само след като проверите протовопоказанията им

Шипка
Киселината, която се съдържа в отварата от шипка, разяжда зъбния емайл

Повечето хора смятат, че фитотерапията е напълно безвредна и безопасна, че може да се прилага без ограничения. Купуваш си съставките на целебната комбинация, ползвана от бабите ни – и си напълно здрав. Да, но не.

Какво вредно може да има в растенията, нали не съдържат никаква „химия“? Всъщност не е така, защото някои растения са по-силни от таблетките. И за разлика от тях нямат баланс, който гарантира, че е увеличена ползата и намалена вредата от странични ефекти.

Всеки натурален препарат има показания и противопоказания, а при предозиране може да стане токсичен. А дори обикновените растения могат да предизвикат здравословни проблеми.

Затова при използването на фитотерапия трябва да се осланяте на лекарски съвети и внимателно да четете предписанията и литература по тази тема. Ето няколко примера защо:

Женшен (корен) – трябва да се използва само през студеното време от годината. При дълъг прием в големи дози предизвиква безсъние, сърдечни болки, сърцебиене и понижава потентността.

Коприва – приема се по лекарски съвет. Препарати, който я съдържат, са противопоказни за хипертоници и болни от атеросклероза. Забранена е употребата ѝ при кръвотечения, предизвикани от кисти, полипи, както и др. гинекологични проблеми при жените.

Чай за бъбреци – извежда от организма голямо количество вода и трябва стриктно да се следи за обезводняване.

Плодове от нар – сокът от нар трябва да се разрежда с вода, тъй като съдържа голямо количество киселини, дразнещи стомаха и разяждащи емайла на зъбите. За предпочитане е да не се използва кората на нара, защото предозирането води до слабост, главоболие, влошаване на зрението.

Равен – при прием на препарати, които го съдържат, урината, потта и майчиното мляко се оцветяват в жълто до червено. Не се препоръчва за болни с камъни в бъбреците и при подагра. Възможно е да предизвика кървене на ректалните вени и затова не се препоръчва при хемороиди.

Шипка – след употреба непременно изплакнете устата с вода. Киселината, която се съдържа в отварата, разяжда зъбния емайл.

Златен корен – спазвайте точна дозировка, за да не получите реакции на нервната система във вид на безсъние, главоболие, сърцебиене и повишена раздразнителност. Нужно е лекарско наблюдение. Приемът на лекарство със златен корен е противопоказан при изразени симптоми на нервни заболявания, хипертония, атеросклероза.

Морков – не консумирайте частта на растението, която се е намирала над земята и е леко зелена. Отразява се зле на сърцето.

Чесън – не е препоръчителен за бременни, хора с високо кръвно, епилептици и хора с язва.

Репичка – не бива да се дава на сърдечно болни, както и на хора, които имат проблеми с черния дроб, при язви на стомаха и дванадесетопръстника, при възпаление на бъбреците и пикочните пътища.

Китайски чай – употребата му в големи количества може да доведе до повишена възбудимост. Силният чай не бива да се приема от сърдечно болни, при неврози и язвена болест.

Цвекло – при пиене на пресен сок от цвекло се предизвиква спазъм на кръвоносните съдове. Затова сок от цвекло първо престоява 2 – 3 часа, а след това се консумира.

Киселец – не се препоръчва при болести като ревматизъм, подагра, възпаление на далака, туберкулоза.

Списъкът може да бъде продължен с още десетки продукти, но важно е да запомните основни правила. Не купувайте растителни препарати от непознати хора и производители.

Ако купувате по Интернет, продавачът трябва да ви осведоми за противопоказания. Няма препарат без противопоказания и ако получите такъв отговор, бъдете внимателни.

В никакъв случай не ползвайте чужди рецепти – за вас могат да бъдат не просто безполезни, а опасни.

Източник:

Infotourism

Реклама