Новини

5 теста казват годен ли е мъжът за баща

Основен тест за определяне на оплодителната способност на сперматозоидите е т.нар. спермограма

Тест за бременност
Очакваното бебе понякога се бави с години

В обществото ни все още се среща мнението от миналото, че жената е причина за липсата на деца в семейството. Истина е, че когато един проблем е семеен, то разрешаването му следва да се търси поравно от мъжа и жената.

Ето защо, когато бременността се бави, дори още при първата консултация със специалиста по репродуктивно здраве е уместно тя да се проведе с двамата от двойката.

В практиката у нас има множество случаи, когато жената години наред се натоварва с прегледи и лечение, докато в един момент компетентният специалист не изиска спермограма, проведена в надеждна лаборатория, при която се установява проблем при мъжа. Консултациите с участието на съпруга и изследванията, които се налага да се проведат от негова страна, не са излишни действия.

При около 50% от случаите говорим за мъжки фактор на стерилитет. Най-честата причина за него е патологичната сперматогенеза. В тези случаи голяма роля играят нарушенията в развитието на мъжкия полов апарат, а също така и крипторхизмът – състояние, при което тестисите не са в скротума. Други причини са прекарани възпалителни заболявания на половите органи.

Нарушената сперматогенеза може да бъде и последица от ендокринни заболявания, затлъстяване, тежки общи заболявания, хронична интоксикация, травми, кисти, тумори и др.

В някои случаи причина за безплодие от страна на мъжа са механични пречки и заболявания – херния, хидроцеле и варикоцеле.

Някои външни фактори също влияят отрицателно върху сперматогенезата – тютюнопушене, прием на алкохол, наркотици, някои химични съединения и медикаменти, химиотерапия и лъчетерапия. Основен тест за определяне на оплодителната способност на сперматозоидите е семенният анализ, т.нар. спермограма. За да е достоверен резултатът, е необходимо преди извършване на изследването да са спазени някои условия. Преди даване на материал за изследване се налага половото въздържание от 3, но не повече от 5 дни.

В тези дни не се препоръчва употребата на алкохол, наркотици и лекарствени средства и по възможност е добре да се намалят стресовите фактори.

Отделянето на пробата се извършва чрез мастурбация, като е необходимо цялото количество от семенната течност да бъде отделено в стерилен съд. Повече от желателно е тя да се даде в лабораторни условия, което също е гарант за достоверност на резултата. Семенната проба трябва да бъде изследвана веднага след нейното втечняване или до 1 час след еякулацията. Ако са изпълнени всички тези изисквания, вероятността за грешки при анализа се свежда до минимум. Правят ѝ се 5 теста: за антиспермални антитела, HBA-тест за определяне зрелостта на сперматозоидите, за определяне на нивото им на ДНК-фрагментация, още тестове за виталност и за биологична преживяемост на сперматозоидите.

Независимо у кого от партньорите е проблемът, пътят към желаното дете е цел на двойката, и като такъв той трябва да бъде приоритет и за двамата.

Полезно

Газираните напитки убиват сперматозоидите

Оплодителните способности при мъжете, които пият повече от един литър газирани напитки с високо съдържание на кофеин, са значително намалени, твърдят датски учени, съобщи Ройтерс. Експерти от болницата „Ригс“ в Копенхаген, извършили проучване сред 2500 млади мъже. Оказало се, че количеството и качеството на спермата на пристрастените към безалкохолните напитки е значително по-ниско, а оплодителните им способности са намалени с повече от 30 процента. Според д-р Тина Колд Йенсен, ръководител на научния екип, пониженото количество сперма в резултат на консумацията на газирани напитки може да се обясни с други съставки, като например синтетичните подсладители и оцветители.

Мозъчната умора съсипва либидото

Умората на мозъка от прекомерни занимания с интелектуален труд може да се окаже пагубна за либидото на жените. До този извод са стигнали американски експерти от Wayne State University, съобщи The Telegraph. Според тях това е доказателство, че хипоактивното разстройство на сексуалното желание е физиологичен проблем, а не просто нежелание в резултат от умора, ниско самочувствие или загуба на интерес към партньора. Те установили още, че при дамите с нормално сексуално желание се активизира горната част на предния мозъчен дял, докато при тези с хипоактивно разстройство на сексуалното желание най-активна е зоната в долната му част.

Противозачатъчните правят жените по-ревниви

Причината за женската ревност може да се намира в аптечката, смятат холандски учени, цитирани от The Daily Mail. Съвременните орални контрацептиви съдържат хормони, подобни на синтезираните в организма. Основната цел на противозачатъчните таблетки е да предпазят от нежелана бременност. Изследвания, проведени за установяване на ефекта от тези хормони в таблетките антибебе, показват, че те правят жените много по-подозрителни и допринасят за това по-често да се съмняват във верността на партньорите си. До това заключение са стигнали холандски психолози от университета „Стърлинг“, след като изследвали 275 жени.

Нов метод определя здравето на ембриона

Учени са открили метод, чрез който да установят кои ембриони ще се развият правилно и кои не при метода ин витро, съобщи Ройтерс. Според учени от университета „Станфорд“ създаденият от тях тест ще позволи избирането на най-здравите и жизнени ембриони, които да бъдат имплантирани в тялото на майката при асистирана репродукция. Учените са категорични, че така ще се намали необходимостта от извършване на множество ин витро процедури и от имплантиране на няколко ембриона, за да се стигне до една бременност, която често е многоплодна и крие съответните рискове както за майката, така и за бебетата.

Автор(и): д-р Десислава Петрова, специалист по стерилитет (5 теста казват годен ли е мъжът за баща)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto