Новини

Смесват професията на парамедиците с тази на фелдшерите

В класификатора на професиите, изготвен от Министерството на труда и социалната политика, професията на фелдшерите е объркана

Парамедиците не са медицински професионалисти
Парамедиците не са медицински професионалисти

В класификатора на професиите, изготвен от Министерството на труда и социалната политика, професията на фелдшерите отново е объркана. Там професията на парамедиците е смесена с професията на фелдшерите. Това каза пред агенция „Фокус“ Александър Александров – председател на Сдружението на медицинските фелдшери (бакалаври по медицина) в България.

Според него това несъответствие вече започва да се усеща и фелдшерите от провинцията започват да алармират за него, защото то се отразява на заплащането, a и на пенсионните осигуровки.

Александров заяви, че е силно резервиран към начина, по който парамедиците ще се обучават и внедряват след това в системата на здравеопазването.

„България не е Германия, нито е Австрия или САЩ, или Франция, здравната система във всяка една от държавите трябва да е нагласена спрямо начина на живот, както и да пасва на финансовото състояние на хората и на икономическото състояние на самата система на здравеопазване.“

По думите му не може на принципа „копи – пейст“ в България да се внедрят парамедиците, каквито са те в Германия.

„Аз не ги отричам напълно, а съм резервиран. Ние това сме го предложили още преди 4 години“, посочи той.

Според него e трябвало да има и консултация с фелдшерите, преди да започне обучението на парамедиците в България.

По думите му парамедиците трябва много внимателно и акуратно да се внедряват в същността на здравната система.

„Нашите спешни отделения в болниците не са пригодени да приемат толкова пациенти наведнъж. Парамедиците не са медицински професионалисти, те са обучени да работят по алгоритми и ако пациентът има някакви сериозни травми, тяхната работа е да го обездвижат и да го транспортират до болницата. Само че нашите отделения нямат способността да приемат толкова пациенти наведнъж, защото в противен случай за 3 – 4 часа се прави едно блокиране и задръстване на спешните отделения“, обясни Александров.

Автор(и): Христинa Добрева
Фотограф(и): Russell Weller
Снимка:

SXC

Реклама