Новини

Ловят камъни в бъбреците с оптично влакно

За минути разтрошават камъните безболезнено, под пълна упойка

Бъбречни камъни
Ако камък тръгне по уретера, може да го запуши и да предизвика усложнения

Оптични влакна „улавят“ бъбречни камъни, а лазерна вълна ги разбива без остатък. Тази нова и водеща в урологията безкръвна технология се практикува отскоро и в София. Тя е широко застъпена в Европа, САЩ и Канада.

Преди броени дни иновативният метод бе демонстриран от германския уролог проф. д-р Оливер Шатка, който направи показно сред българските си колеги от многопрофилната болница „Хил клиник“, като успя да достигне и разбие без нито един разрез в тялото на пациента камъни, загнездени в труднодостъпни места при бъбреците и уретерите. Самата процедура бе извършена под пълна упойка.

Уникалното при тази процедура е, че целият отпадъчен материал след интервенцията се извежда от организма без остатък през уринарния тракт, при това безболезнено, без да се нараняват и разкървавяват пикочните пътища при изхвърлянето на разбитите камъни, както обикновено се случва при традиционното разбиване на камъни с ударна вълна. За разлика от практикуваните досега методи лазерното разбиване на камъни е с най-висока ефективност, при него не се използват ударни вълни, нито се извършват разрези. Лазерът работи с микротънко оптично влакно, което достига до камъка през естествените уринарни пътища.

Посредством влакното се подава мощна светлинна енергия директно върху камъка, за да се раздроби на по-малки части. На практика манипулацията трае минути, а пациентът се възстановява изключително бързо и се изписва още на следващия ден без риск от усложнения и инфекции. След още 2 – 3 той може да се занимава отново с обичайните си занимания.

Разбивания на труднодостъпни камъни по новия метод ще се извършват в болницата всеки месец.

Болестта се развива години без болки

Бъбречните заболявания са изключително коварни, те се развиват години наред без каквато и да било болка. Когато тя се появи, значи вече сме се сдобили с пясък или с камъни. При това тя се проявява едва когато камъкът започне да се придвижва по пикочните пътища и заседне в по-тясна от неговия диаметър част от отделителната система (най-често това е уретерът, който е най-тесен, особено при мъжете). Наред с болката се появява гадене, повръщане, сърцебиене, побледняване и изпотяване (студена пот). Понякога се появява кръв в урината и чести позиви за уриниране, както и повишена температура и втрисане.

Ако изпитвате внезапно появила се болка в хълбоците и долната част на корема или коликообразна болка, излъчваща се от гърба под ребрата към хълбоците и слабините, придружена от гадене, повръщане, изпотяване и смущения в уринирането, потърсете лекарска помощ. Джипито ще ви даде талон за преглед при уролог. Ако болките се появят нощем, идете за спешна помощ, за да не запуши тръгналият камък уретера ви и да не предизвика усложнения.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto