Новини

Кофичка мляко пази от болести

Две блокчета шоколад дневно прочистват организма

Не давайте повече от 500 г плодове на ден

За да са здрави децата, те трябва да се хранят балансирано. Това означава да има баланс между вноса на белтъчини, въглехидрати и мазнини в организма, съответно калории за килограм тегло съобразно възрастта. Разделното хранене не трябва да се прилага в детска възраст.
 
Добре е малчуганите да приемат всички необходими съставки на едно хранене - белтъчини, въглехидрати, мазнини. Що се отнася до грамажа, трябва да се отбележи, че колкото е по-малко детето, толкова нуждата от белтък е по-голяма.

В кърмаческа и по-ранна възраст белтъчините се набавят преди всичко от млякото, а по-късно - от месо и яйца. С израстването би трябвало да се запази приемът на мляко. Нормално е през целия живот всеки индивид да приема по 500 мл мляко на ден - независимо дали прясно или квасено. Пример за наистина здравословно хранене е диетата при децата с диабет. Те приемат по 500 мл мляко дневно, независимо от тяхната възраст. Не е правилно широкоразпространеното мнение, че трябва да се яде повече месо и по-малко хляб. Защото тестените храни водели до наднормено тегло. Хлябът, особено натуралният от типово или ръжено брашно, е задължителен, тъй като в него има богато съдържание на витамин В комплекс. По отношение на месото е разпространено схващането, че то може да се замества със соя. Соята е богата на растителен белтък, но организмът има нужда от животински! Месото осигурява аминокиселини, те пък са жизненоважни за изграждането на имунитета. Разбира се, може да заместите месото със соя, но само когато имате проявена алергия. Не прекалявайте с мазнините. С мазнините не трябва да се прекалява. Те не бива да са повече от 15 - 20 г на ден. Особено полезно е фъстъченото олио, зехтинът, памучното олио, а ако няма възможност за тези продукти - обикновено слънчогледово. Скритата мазнина в месото също е източник на полезни вещества. Но на ден не трябва да се ядат повече от 250 г месо. Ако се яде на обяд месо, е добре вечерята да е постна. И обратно, ако за вечеря е предвидено да има месо, обядът трябва да е постен. Кравето масло и маргаринът са друг източник на мазнини. Те могат да се мажат на филийка, а отгоре по-добре мармалад, а не сладко. Може вместо мармалад - кашкавал или сирене. Шоколадът също не трябва да се забранява напълно, особено черният с високо съдържание на какао. Той действа като антиоксидант. Децата могат да ядат по едно-две блокчета шоколад.

Зеленчуци, който не яде

Като източник на въглехидрати и на фибри детето трябва да приема зеленчуци. При по-малките деца - 200-250 г. При по-големите - може и един килограм, но разпределен в различните хранения. Фибрите, които се съдържат в храната, набъбват в стомашно-чревния тракт, създават чувството на ситост, поемат всички токсини и ненужни вещества в организма - те прочистват червата от вредните разпадни продукти и особено от ферментацията. Каква е ролята на плода? Първо, той е източник на въглехидрати, на фруктоза, която се усвоява от организма без посредничеството на инсулин. Това е много важно, защото предотвратява затлъстяването. Но от друга страна, не трябва да се прекалява с приема на плодове. Максимумът за деня е 500 - 600 г. Защото фруктозата има калориен състав и когато се ядат много плодове, теглото ще се увеличава. И ето още едно погрешно схващане за диети, които се провеждат само с плодове. От тях може да има временна полза, но тя ще е за сметка на изстискване на мастната клетка. Ефектът от нея ще е временен, а след такава диета теглото рязко се покачва. Затова здравословното хранене трябва да съдържа необходимото количество от всички основни хранителни източници.

Морска диета

Нямаме навика да ядем много ориз и морски продукти. Но рибата трябва да присъства на трапезата поне два пъти седмично, защото съдържа много полезни съединения. Мидите, омарите, октоподите обаче не са за предпочитане в детската възраст, особено там, където във фамилията има жлъчни или стомашно-чревни заболявания. Но рибата в никакъв случай не трябва да се пържи, защото това води до бърза поява на атеросклероза на съдовете. За да се храни здравословно едно дете, трябва да яде мляко, месо, яйца, риба, зеленчуци, плодове и хляб. По отношение на млякото, напоследък вече се работи върху така наречените еко и храни с балансиран състав. Новата продукция "Випо", която е вече на пазара, се препоръчва за всички възрастови групи. Основното й предимство пред другото мляко е, че е обезмаслено - тоест животинската мазнина е значително намалена - има 0,1%. По отношение на въглехидратите - има плодова захар - фруктоза, и е допълнително подсладено с неотам - нов подсладител, при който са избегнати страничните ефекти на аспартама. Белтъкът е 1,9 на сто, а за сравнение в майчината кърмата е 1,7.

Автор(и): Юлияна Узаничева
Източник:

Стандарт

Реклама