Изследвания и процедури

Стомах

Секреторните механизми на стомаха включват

  • Мозъчна фаза: сетивните дразнения и тези от хеморецепторите на лигавицата водят до дразнене на вагуса и секреция на стомашен сок
  • Стомашна фаза: приемът на храна разпъва стомаха и предизвиква стимулиране на вагуса с отделяне на гастрин и секреция на стомашен сок
  • Чревна фаза: подтискане на гастриновата секреция в чревната фаза на храносмилането посредством хормони от дуоденалната/йеюналната лигавица (GIP = gastric inhibitory polypeptide/гастрален инхибиращ полипептид, VIP = vasoactive intestinal polypeptide/вазоактивен чревен пептид, секретин, глюкагон)
N.B. Най-силният стимул за отделяне на гастрин представлява разпъването на стомаха. Поради това при наличието на пилорна стеноза се наблюдава свръхповишена киселинност. В резултат на разтягането гастриновата стимулация преобладава над инхибиращата обратна връзка, която се осъществява от водородния йон.

В корпуса и фундуса са разположени три специфични за стомаха жлези

  • Слузообразуващи добавъчни клетки
  • Пепсиноген-образуващи главни клетки
  • Пристенни клетки, които секретират солна киселина и intrinsic фактор
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!