Изследвания и процедури

Стомах

Секреторните механизми на стомаха включват

  • Мозъчна фаза: сетивните дразнения и тези от хеморецепторите на лигавицата водят до дразнене на вагуса и секреция на стомашен сок
  • Стомашна фаза: приемът на храна разпъва стомаха и предизвиква стимулиране на вагуса с отделяне на гастрин и секреция на стомашен сок
  • Чревна фаза: подтискане на гастриновата секреция в чревната фаза на храносмилането посредством хормони от дуоденалната/йеюналната лигавица (GIP = gastric inhibitory polypeptide/гастрален инхибиращ полипептид, VIP = vasoactive intestinal polypeptide/вазоактивен чревен пептид, секретин, глюкагон)
N.B. Най-силният стимул за отделяне на гастрин представлява разпъването на стомаха. Поради това при наличието на пилорна стеноза се наблюдава свръхповишена киселинност. В резултат на разтягането гастриновата стимулация преобладава над инхибиращата обратна връзка, която се осъществява от водородния йон.

В корпуса и фундуса са разположени три специфични за стомаха жлези

  • Слузообразуващи добавъчни клетки
  • Пепсиноген-образуващи главни клетки
  • Пристенни клетки, които секретират солна киселина и intrinsic фактор

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари