Бременност и родителство

Бременност след аборт?

Абортът невинаги е избор на жената. Причините за него могат да бъдат и медицински (тежки заболявания на вътрешните органи, на нервната система, в това число  онкологични поражения). Обаче във всеки случай абортът може да има негативни следствия. Медицинският аборт (класически, инструментален аборт) е отделяне на плодното яйце с едновременно изстъргване от стените на матката.

Медицинският аборт се прави на определен стадий на бременността – до 12-та седмица. Оптималният стадий за провеждането на аборта е 6-та -7-ма седмица. Абортът се осъществява от лекар в стационар.

За проникването в кухината на матката се прави разширение на нейния канал със специални разширители. За отделянето на плодното яйце от стената на матката се прави изстъргване с инструмент - кюрета. Медицинският аборт се провежда под упойка. Няколко часа след аборта жената се намира под лекарско наблюдение. При благоприятно протичане на следоперационния период пациентката се изписва на същия ден. Медицинският аборт, независимо от привидната си простота, е една от най-сложните гинекологични операции.

Възпалителните заболявания и изтощаването на функционалния слой на матката могат да доведат до безплодие, а ако настъпи бременност, то са възможни следващи усложнения.

Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!