Бременност и родителство

Зловредните гъбички

Кандидоза, млечница, кандидозен колпит… Това са все наименования на едно и също заболяване, от което 75% от жените преболедуват в една или друга форма поне един път в живота си. Кандидозният колпит се предизвиква от особен вид микроорганизми, подобни на мая гъбички от рода Candida. Но нека въображение ви не рисува ярки и апетитни гъбки с дебело пънче, които излагат своите гладки шапчици на слънцето на горската полянка.

Тези гъбички, естествено, имат нещо общо с горските, но безусловно не по външен вид и не по размери. Тези болестотворни гъбички са с размер само 1.5 – 10 мкм, поради което са невидими с невъоръжено око. Те имат закръглена или овална форма, като при размножение образуват верижки.

Преди еднозначно отнасяха млечницата към разреда на венерическите заболявания, тоест към заболяванията, предаващи се по полов път. Днес учените не са толкова категорични в своите твърдения. Не е рядкост възникването на кандидоза при деца и жени, неводещи полов живот.

В момента са известни над 170 различни видове гъбички от рода Candida. Много от тях могат да пребивават в организма на здрави жени, без да предизвикват никакви оплаквания и прояви на възпалителен процес. Това състояние наричат „кандидопреносимост“. Около 20% от здравите жени се явяват носители на гъбички от род Candida във влагалището си, и това не изисква никакво лечение.

Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!