Новини

Чистим бронхите с дълбоко дишане

Плуване бруст вдига имунитета, повишава притока на кръв към сърцето

Чайовете за кашлица са по-ефикасни подсладени
Чайовете за кашлица са по-ефикасни подсладени

Заедно с простудите и грипа идват и възпалителни заболявания на дихателните пътища – фарингит, трахеит и други. Често след настинките се провлачват упорити кашлици, активират се стари проблеми като астма (която може да е била в ремисия) и бронхити.

При алергични хора простудите продължават до три пъти по-дълго, а всяко продължително боледуване крие риск от хронифициране. Хроничните заболявания се лекуват трудно, а понякога на практика не могат и да се излекуват. Такива са бронхи, бронхиектазна болест, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Сърцето и белите дробове са като скачени съдове и активирането на белодробните заболявания означава влошаване на сърдечните страдания. Предпазването от рецидиви, хронифициране и усложняване на заболяванията е сериозен мотив за „разчистване“ на терена.

При възпалителни заболявания на белите дробове и бронхите се нарушава ритъмът на дихателните движения, дишането става по-повърхностно и учестено. Дихателната гимнастика ще подобри белодробната вентилация, ще помогне да се намали отокът на бронхиалната лигавица, отделянето на натрупаните секрети. Упражненията трябва да се провеждат системно и да се изпълняват правилно.

Вдишва се бавно и дълбоко и се издишва бавно. За по-ефективно вдишване може да се използва приятен аромат – босилек, индрише, лимон и др. При издишването се произнасят жужащи звуци като ж, з и свистящи като с, ф, ч, ш. Може и да се поръмжи. При това вибрациите на гласните връзки се предават на бронхите, подпомага се откъртването и отделянето на храчките.

Друг вариант. Бавното издишване се завършва със силен смях – ха-ха-ха. Началните тренировки са 2 – 3 пъти дневно по 5 – 6 минути и постепенно времето се удължава, без да превишава 25 – 30 минути.

Особено подходящ стил е бруст. Естественият воден масаж при плуване подобрява не само кожното кръвообращение, но усилва притока на кръв към сърцето. Освен това плуването повишава имунитета.

Преди всички билки, сиропи и таблетки за кашлица е важно доброто оводняване на тялото. Пият се много течности, не по-малко от 2 литра топла вода, а още по-добре билков чай. Така гъстият секрет се разрежда и отделянето е много по-лесно. На всеки се е случвало да изпита жажда и да усети как слюнката се сгъстява и лигавицата на устата съхне. Нещо подобно се случва и на нивото на бронхите.

Чайовете за кашлица са по-ефикасни подсладени, защото в устната кухина има вагусови рецептори. Тяхното стимулиране осигурява ритмичните съкращения на гладката мускулатура в белодробното дърво. Ето една билкова комбинация, която успокоява кашлицата и втечнява секретите.

Смесват се по 50 г цвят и листа слез, цвят (стрък) лечебна иглика, по 30 г сладник (сладък корен) и корен иглика. Билките се разбъркват в тавичка, за да се смесят добре. 2 супени лъжици от тази билкова смес се варят 5 минути в половин литър вода, след изстиване чаят се прецежда и се подслажда с мед или небет-шекер. За малки деца: една трета или половин доза.

Бета-глюкани от трици и ленено семе

Бета-глюканите подсилват имунната система, активират защитните сили на организма и изяждат опасните за човека бактерии, вируси и паразити. Те са най-естественият начин за укрепване на всички органи и системи в тялото. Бета-глюканите се откриват в триците на житните растения и в клетъчната стена на дрождите. Те представляват полимери на глюкозата и са тази съставка, която причинява сгъстяването на разтвора при варенето например на ечемик, овес, лен.

Лененото семе е отличен източник на бета-глюкани и чудесно средство за укрепване на белите дробове.

Първи вариант. Ленено семе се смила в електрическа кафемелачка. С полученото ленено брашно се забърква каша. 1 – 2 супени лъжици ленено брашно се разбъркват с вода, плодов и зеленчуков сок и кашата се изяжда.

Друг вариант е лененото семе да се свари. 1 – 2 супени лъжици се кипват в 500 – 600 мл вода на тих огън за 10 – 15 минути. Така приготвената отвара се изпива на 3 – 4 порции през деня.

Трети вариант. Смесват се 80 г ленено семе, по 10 г семе от анасон и резене и 20 г сладък корен. По 1 – 2 чаени лъжички от тази смес се запарват по 10 – 15 минути в чаша вряла вода. Изпиват се по 2 – 3 чаши дневно.

Лучено вино с мед облекчава кашлицата

Може да си приготвим у дома лучено вино: Настъргват се 200 г кромид лук на ситно ренде. Добавят се 100 г мед и 750 мл бяло вино. Така приготвената смес кисне 4 – 5 дни и се прецежда в тензух. За един курс са необходими 4 – 6 бутилки. Пие се 2 – 3 пъти дневно по 30 – 50 мл. Серните съединения, на които е богат лукът, втечняват секретите, фитонцидите унищожават патогенните микроорганизми. Алкохолът има добро съдоразширяващо действие и така облекчава бронхите и подпомага отделянето на секретите.

За децата вариантът с вино не е подходящ. За тях се смесва само лук и мед. Настърган кромид лук се смесва с мед в отношение 1:2. Взема се 5 – 10 пъти дневно по 1 чаена лъжичка.

Помощ в сезона на грипа и простудите

20 капки клеева тинктура

За да подкрепим имунната система, е добре в сезона на грипа и на простудите всеки ден организмът да получава подкрепа. Ценен помощник в това отношение е клеева тинктура – в поддържащи дози, сутрин. За възрастни – по 20 – 30 капки, за деца – по 1 – 2 капки за всяка година живот. Така дете на 3 години преди тръгване на детска градина ще приеме 3 – 6 капки с малко вода, сок, мляко.

Другата алтернатива са препаратите от ехинацея, които се пият в поддържащи дози. Профилактично може да се правят промивки на носа и гърлото с подсолена вода (1 чаена лъжичка морска сол в чаша вода).

Витамин С и шипков чай

Дозата от витамин С трябва да е поне 500 мг дневно. Може да се купи витамин С на прах. Той може да се добавя в сокове, чайове, супи. Взема се по малко на върха на лъжичката и се разбърква в течността.

Богат източник на витамин С са шипките. 2 – 3 супени лъжици натрошени шипки се заливат с 500 – 600 мл вряла вода в термос. След половин-един час чаят може да се прецеди. Термосът запазва по-дълго температурата на водата и така се подобрява извличането на биологично активните вещества от шипките. Ако шипките се варят, витамин С ще се окисли.

Може да приготвим и шипково вино, което децата много харесват. 200 г натрошени шипки се поставят в 3-литров буркан. Добавя се чаша захар. Шипките и захарта се заливат с вода. Сместа се оставя на по-топло място. След 3 – 4 дни е готова приятна, леко газирана, безалкохолна и здравословна напитка.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto