Новини

Дайте шанс на щитовидната жлеза да се лекува сама

Не потискайте процесите в нея с лекарства, а ѝ помогнете с разумен и специализиран режим на хранене

д–р Георги Гайдурков
д–р Георги Гайдурков
Д-р Гайдурков, защо според статистиката на около 20 жени с нарушена функция на щитовидната жлеза се пада един мъж?

Защото женският и мъжкият организъм имат прицелни органи, които при дисбаланс, казано на народен език, изпират пешкира. При жените това са щитовидната жлеза и половите органи.

Факт е, че днес почти всяка пета жена има проблем с щитовидната жлеза. Но по правило боледува ли един член на тялото, боледува цялото тяло. Когато има заболяване на щитовидната жлеза, страдат всички останали звена в ендокринната система - околощитовидни жлези, надбъбречни, полови, ендокринен панкреас и т. н. Всъщност и останалите органи, защото няма тъкан в тялото ни, която да не играе ролята и на жлеза с вътрешна секреция. Примерно стомахът освен солна киселина и стомашен сок отделя и хормони.

При здравословен проблем, включително и с щитовидната жлеза, ние търсим помощ от лекар...

...и той ни изписва някакво хапче. Научени сме някой непрекъснато да стои над главата ни с апарата и с лекарствата, за да живеем. Което е пълен екологичен абсурд. Никоя екосистема - а нашето тяло е перфектна екосистема, не иска някой да й стои над главата. То е все едно да учим рибите как да плуват с презумпцията, че не знаят. Същото е лекарят да учи органите и да ги командва да работят. Добрият лекар единствено може да помогне на организма да се справи сам и да се самовъзстанови.

След като се самовъзстановяваме, защо съществува автоимунната болест на Хашимото например, при която организмът изработва автоантитела и те на практика започват да унищожават щитовидната жлеза?

Организмът не е луд да образува автоантитела, той образува антитела срещу определени антигени, опитвайки се да почисти тъканите. Според мен трябва да ги има, защото са с много важна биологична функция. И когато си свършат работата, те ще се приберат. Нашата задача е да не дозамърсяваме организма си, защото ако го правим непрекъснато, антителата ще се образуват отново и отново. Именно тогава покрай суровото ще изгори и сухото. Тоест покрай почистването на щитовидната жлеза в един момент тя ще атрофира.

Традиционната медицина предлага на жените с болестта на Хашимото хормонални хапчета, за да компенсират дисбаланса в дейността на жлезата.

Медицината казва: тъй като не знаем причината за болестта, просто ще се опитваме да потискаме процеса. Малко са лекарите, които решават да изчакат, за да видят какво ще се случи. По-лесно е да изпишат на пациентката хормона на щитовидната жлеза. Започне ли обаче да го пие, тя се абонира за него за цял живот. Всяка жлеза с вътрешна секреция, изобщо всеки орган престава да работи, когато му дадеш наготово продукта на неговата дейност. Ако пием кортизон, атрофират надбъбречните жлези. Ако мускулите не се движат, атрофират. Ако обездвижим костната система, се появява остеопороза. Ако нашата мисъл не изобретява нови неща, оглупяваме. Това са законите на природата. Освен това, пиейки хапчетата, качеството на живота ни вече не е същото. Защото никога не може да се нагоди естествената концентрация на хормона. Той има сложни денонощни криви, сезонна зависимост и т. н. Най-много лекарят да намали тироксина (хормоналното хапче) през лятото, а през зимата да го повиши. Това е много грубо. Все едно живеем с протеза.

Какво предлагате вие като лечение?

Да дадем шанс на организма да се прочисти. За целта предлагам сравнително кратки курсове от около 2 седмици на сурови растителни храни - плодове и зеленчуци, ядки. Следван от 10-дневно захранване, в което постепенно включвам зърнени и бобови култури, традиционни за храненето на човека. Третата стъпка е един стил на хранене, в който поне половината от менюто е сурова храна. Той продължава до 2 месеца. Включва и определени съвети за мазнините, за комбинирането на храните, за солта, както и умерен спорт. Следва повтаряне на този троен терапевтичен тунел. Но още след първия курс има подобрение. Разбира се, хроничен проблем като този си отива с колебателно затихващ ход, обаче обострянията са все по-редки и леки, докато накрая изчезват напълно. Искам дебело да подчертая, че определям първоначалния хранителен режим на базата на изследвания, направени в лаборатория. След това работя в екип с лекуващия ендокринолог, който проследява резултатите от това, което правя. Най-трудно се нормализират антителата, обаче и това става в рамките на година. За медицината това е невъзможно. Но то става, без да се пие тироксин, и аз съм го виждал в практиката си. Ако, идвайки при мен, пациентката вече е на тироксин, той се спира постепенно според дозата и контрола на хормоните.

Някои лекари предписват на здрави жени тироксин за отслабване, тъй като повишава обмяната.

Според мен това е престъпление, удар върху цялата ендокринна система. В литературата не е абсолютно доказано, но вече има публикации, че хормоналните таблетки, включително контрацептивите, имат връзка със заболявания на щитовидната жлеза и много пъти ги отключват.

Автор(и): Мариана Антонова
Източник:

Eva.bg

Фотограф(и): Цветелина Белутова
Реклама