НОВИНИ

Състояния и заболявания

Уни Хоспитал споделя възможните причини за болка в стомаха

Болка под лъжичката

Болките в стомаха са често срещан симптом, който може да се дължи на различни здравословни проблеми, и са честа причина за търсене на медицинска помощ в планов и спешен порядък. Навременното установяване на причините за оплакванията на пациентите и адекватното им навременно лечение са ключови при този тип болки, обясняват специалистите от Уни Хоспитал. Това е така, защото причините могат да варират, като най-често се дължат на различни увреждания на храносмилателната система.

120 случая на маймунска вариола за периода 13 – 21 май 2022 г. са докладвани към СЗО от 12 неендемични за заболяването държави

Обрив при болен от маймунска вариола

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предава от животни на хора (зооноза). Причинява се от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae.

Профилактика на COVID-19

COVID-19-ваксина

Въпреки че количеството на антителата и Т-килърите може да спадне в рамките на месеци след ваксинацията, съществуват В- и Т-клетки на паметта; те могат да запазят информация за коронавируса в продължение на много години.

COVID-19 и неврологични заболявания

Компютърна томография (КТ)

По време на хоспитализация на пациенти с COVID-19 може да се проявят тежки неврологични усложнения, като гърчове, енцефалопатия, енцефалит, мозъчносъдови инциденти и др.

COVID-19 и астма/ХОББ

Инхалер

Хората с добре контролирана лека до умеренотежка астма нямат повишен риск от придобиване на COVID-19, за тежък COVID-19 и от смърт, свързана с COVID-19.

Средства за лечение на COVID-19

Средства за лечение на COVID-19

Тъй като някои от лекарствата са експериментални, данните за тях са оскъдни и съответно отсъствието на публикувани взаимодействия не може да гарантира, че прилагането на съответните комбинации ще е безопасно.

COVID-19 при захарен диабет

Глюкомер

На настоящия етап се приема, че захарният диабет не увеличава риска за заразяване със SARS-CoV-2, но значително влошава протичането и прогнозата на COVID-19, като диабетът удвоява риска за фатален изход.

Интерактивен справочник за лечение на COVID-19

K-19

Клиничното течение на болестта варира от много леко до появата на тежки пневмонии и дори критични, животозастрашаващи усложнения, като остър респираторен дистрес синдром (ОРДС), шок и полиорганна дисфункция.

Антибиотици при COVID-19

COVID-19-терапия

Според препоръките на Европейския център за контрол на болестите прилагането на антибиотици и други антимикробни прапарати е показано при съмнителни или потвърдени бактериални коинфекции или вторични инфекции при пациенти с COVID-19.

Спешна и неотложна медицинска помощ и итензивно лечение в условията на пандемия от COVID-19

Парамедици, транспортиращи изолиран пациент

Инфекция с COVID-19 трябва да се има предвид във всички случаи на респираторна инфекция. Анамнезата за пътуване ще формира част от оценката на риска за определяне на пътя на пациент с риск.

Реклама