НОВИНИ

Рехабилитация и превенция

Безплатни прегледи за ранно диагностициране и превенция на катаракта

Катарактата зачестява прогресивно след 60-годишна възраст

Създадена през м. май 2012 г., фондация „Съпричастен кръст“ с управител доц. д-р Красимир Коев целогодишно организира благотворителни прегледи за ранно диагностициране и превенция на катаракта.

Благотворителни очни прегледи по случай Коледа и Нова година

Единственото ефективно лечение при катаракта е навременна операция

По случай Коледа и Нова година фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе през м. декември 2013 г. безплатни благотворителни профилактични очни прегледи на социално слаби пациенти над 60 години с катаракта.

Безплатни профилактични прегледи за катаракта и глаукома

Изследвайте зрението си!

Световният ден на зрението (World Sight Day) се отбелязва за първи път на 8 октомври 1998 г. Оттогава събитието се провежда ежегодно втория четвъртък на месец октомври. Тази година глобалната инициатива се чества на 10 октомври под мотото „Универсално здраве за очите“.

Операция „Чисти ръце“

Едва 5% от хората си мият ръцете правилно

„Няма кой да научи българите да си мият ръцете, нито да се къпят по-често“, възкликна националният консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова на въпроса защо всяка година у нас има толкова много болни с хепатит А, докато в цивилизования свят случаите се броят на пръсти.

8 процента от българите носят генна мутация, която ги пази от СПИН

У нас има подвидове на ХИВ вируса, които са уникални
Проф. Аргирова, гордеехме се, че сме обетована земя за СПИН, и тайно се надявахме това да остане факт по-дълго – по-малко серопозитивни и по-бавни темпове на увеличение. Така ли е в действителност или виждаме само върха на айсберга?

Медицинският избор на Джоли

Мастектомията не премахва риска на 100 процента

Тя е Джоли. Анджелина Джоли. И иска животът ѝ да е по сценарий, който пише сама. Да е мисис Смит в реални условия – домакиня и майка на шест деца и специален агент от най-висока класа, който не мери умения и кураж с мъжете, а създава собствена мярка.

Световна седмица за борба с глаукомата

През последните години се наблюдава „подмладяване“ на глаукомата

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за шеста поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Епидемия от грип до седмица

За противогрипни ваксини вече е късно

Грипната епидемия у нас ще дойде до седмица, максимум две. Вече има изолирани лабораторно 3 случая на заразата. Вместо очаквания щам „Виктория“ обаче у нас, както и в Европа, пак шества т.нар. свински грип.

От 1 октомври ваксинират безплатно момичета срещу рак

Човешкият папиломен вирус се предава от мъжете на жените

Безплатни ваксини срещу рак на шийката на матката ще се поставят на 12-годишните момичета от 1 октомври. Инжекциите ще се поставят от личните лекари. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова на национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, която се проведе в София вчера.

Войната с рака е възможна

Гинекологичен стол

Презервативите ни предпазват от нежелана бременност, от заразяване със СПИН или от венерически болести, но се оказват неособено ефективни при предаването на човешкия папилома вирус (Human Papilloma Virus – HPV). А именно върху него специалистите хвърлят вината за развитието на рак на шийката на матката при жените в средна и зряла възраст.

Не пропускайте

Коментари