Новини

Лук с мед чисти бронхите

След хремата идва бронхитът, чийто основен симптом е кашлица

Кромид
Кромидът – със захар или на вино

Есента встъпи в правата си. Времето захладня. Ще дойдат и дните с мъгли. Защото те се образуват, щом температурата стигне до нулата и вятърът утихне. А те са враг номер едно на белия дроб. Зачестяват простудите. Те задействат каскадата – хрема, след нея идва бронхитът, чийто основен симптом е кашлица. Следват и усложненията.

Вместо да се стига до тях, е по-разумно да се направи по-продължителна профилактика, която да подготви имунната система и за грипния сезон. Прости домашни рецепти и подръчните зеленчуци и билки могат да помогнат за по-бързо оздравяване.

В този сезон се развихря инфекциозно-алергичната астма. Тя причинява спазъм на бронхите, задух, кашлица, които се проявяват при простуди. По това се различава от астмата при поленова алергия, която обикновено идва напролет, когато цъфтят тревите, дърветата, плевелите.

В края на есента се активират и „заспалите“ през лятото заболявания, като хроничните бронхити, бронхиектазната болест (характерни са патологично разширени участъци на бронхите, в които се задържат секрети, и това създава условия за инфектиране и поддържане на възпаление в белите дробове).

Досадната кашлица е кошмар за родителите. Те опитват какво ли не и се чудят как да успокоят пристъпите ѝ, които могат да продължат с месеци.

Ако кашлицата се повтаря за втора година и се проточва три и повече месеца с обилно отделяне на секрети, може да се мисли за хроничен бронхит. Това е и медицинското му определение от Световната здравна организация (СЗО). А най-уязвими са пушачите и алергичните.

При слабост на съединителната тъкан или при повторни пневмонии може да се стигне до така наречената бронхиектазна болест. При нея големите и средни бронхи се разширяват. Много често те се възпаляват. Това налага да се лекуват бързо и ефикасно.

Важно е да се съобразяваме с правилото, че острите заболявания завършват с оздравяване, хроничните за жалост не могат да бъдат трайно излекувани от научната медицина. И така се налага изводът, че най-добре е да не се боледува, но ако това се случи, лекуването да е бързо и ефикасно.

Лукът е добър помощник при кашлица и бронхит. По-добра работа върши червеният сорт. Рецептата, която може да приготвим набързо, е лесна. Лукът се настъргва на ситно ренде. Смесва се с мед, глюкоза или захар. От тази смес се хапват по 1 – 2 чаени лъжички 5 – 6 пъти дневно.

Още по-добра комбинация е лученото вино. В подходящ съд се поставят 200 г ситно настърган кромид лук, 100 г пчелен мед, 750 мл бяло вино. Сместа се разбърква и се оставя да кисне 5 дни. После се прецежда и доизстисква в тензух. Приема се 2 – 3 пъти дневно по 30 – 50 мл. За профилактика в този сезон е достатъчно да изпием 4 – 6 дози. Рецептата се препоръчва при хронични бронхити, бронхиектазии, хронични пневмонии и др.

Бъз и ленено семе успокояват кашлицата

Все още може да си наберете бъзови листа (от дървовидния бъз – Sambucus nigra). От тях става ароматен чай, който успокоява възпалените бронхи, затова е добре да го пием по-често. Две супени лъжици сушени бъзови листа се запарват за 10 – 15 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня. Листата на бъза съдържат антипневмоничен фактор и затова надеждно предпазват от белодробни възпаления.

Друг ценен помощник е лененото семе. То е много ефикасно лекарство при кашлица и успокоява възпалението. Най-просто е лененото семе да се смели на брашно в електрическа кафемелачка. 1 – 2 супени лъжици от него се разбъркват с вода, нектар, компот или кисело мляко, да се получи каша, и се ядат.

Клеевата тинктура пресича хремата

Клеевата тинктура може да се пие без проблем от началото на променливия сезон. За възрастни дозата е по 15 – 20 капки с малко вода веднъж дневно, за деца – според възрастта – по 1 – 2 капки на прием за всяка година. На 3-годишен малчуган например се полагат 3 – 6 капки на един прием. Детето може да пие по 5 капки сутринта, преди да тръгне за детска градина, и това е напълно достатъчно, за да засили имунитета му.

Клеевата тинктура бързо пресича хремата, ако се приложи в самото ѝ начало. 5 капки клеева тинктура се разреждат с 10 мл физиологичен разтвор. От този разтвор се накапват по 2 – 3 капки във всяка ноздра. Това може да се повтаря през половин – един час.

Важно е краката да се поддържат топли

Особено важно е краката винаги да са сухи, а обувките – топли, без да запарват и запотяват. Защото студените стъпала дават началото на ангини и цистити.

Ако вечерта се приберете с премръзнали стъпала, сипете в чифт вълнени чорапи смлян синап и си ги обуйте.

Заедно с разнообразното меню, богато на пресни сокове, плодове и зеленчуци, това ще е достатъчно да подкрепите организма си и да го подготвите за зимата.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Zsuzsanna Kilian
Снимка:

FreeImages