Новини

Хомеопатия срещу астмата

Чай от коприва, петопръстник, къпинови листа и шипки смазва лигавицата

Ако не отзвучи към пубертета, астмата остава за цял живот
Ако не отзвучи към пубертета, астмата остава за цял живот

Астма мъчи всяко десето дете. Болестта е хронична, а това значи, че тя едва ли ще изчезне с конвенционалните лечебни средства. И ако не отзвучи към пубертета, наистина остава за цял живот.

В превод диагнозата значи 'няма въздух'. За нея допринасят наследствеността, честото боледуване, ваксинациите.

Провокиращ фактор са простудните заболявания. А именно в този период – от октомври до март – децата боледуват най-много. Средностатистическият малчуган в яслено-градинска възраст боледува 7 – 10 пъти от остри инфекции на горните дихателни пътища. Дори едно дете да е в добро състояние, баналните настинки и простуди в есенно-зимния сезон могат да провокират астматични пристъпи. И започват безсънните нощи и драми на семействата с дете астматик. Затова е добре да се погрижим за профилактика на простудите и на грипа, които ще спестят евентуален астматичен пристъп. Има още една особеност. Алергичните хора боледуват три пъти по-дълго. Ако едно простудно заболяване отзвучава средно за седмица, при алергичните ще се задържи поне 3 седмици.

Астмaта се характеризира с повтарящи се пристъпи на задух (бронхиален спазъм) в резултат на стеснение на малките бронхи и бронхиолите. При предастматичните състояния няма типични пристъпи на задух. С развитието на заболяването честотата и тежестта на пристъпите се увеличават. Появяват се свиркащи хрипове. Има и оток на бронхиалната лигавица и повече секрети. Обикновено астмата е алергична. Алергените може да са от външната среда – от битов, растителен, животински и промишлен произход, или да идват от тялото ни – ендоалергени. Възможни са реакции към един алерген или към повече. За намаляване на чувствителността помага хомеопатичният препарат Poumon histamine 15 CH. Обикновено се назначава в доза веднъж дневно по 5 зрънца. Най-добре е да се дава вечер. Но ако вече има разгърната симптоматика – дишането е трудно, гърдите свирят и т.н., може да се дава и по-често – 4 пъти дневно по 5 зрънца и дори на всеки 2 часа по 5 зрънца.

С добър ефект е и комбинацията от четири билки: корени коприва, стрък петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки. Билките се смесват в равни части, например по 50 г, и се разбъркват добре. 3 супени лъжици от тази билкова смес се запарват 15 минути в 1 л вода и чаят се прецежда. Чаят може да се подслажда или да се пие като вода.

Игри и тичане отключват пристъпа

Бронхиалната астма често се предшества от астматичен бронхит, с лека пристъпна кашлица и слаб задух. Често тези явления се провокират при физически усилия – тичане, игра при децата например. Симптомите се явяват и през нощта, и то по точен график между 1 и 4 ч., например всяка нощ в 2:30 ч.

За нощните пристъпи с чудесен ефект е хомеопатичният препарат Arsenicum album 9 CH. На детето се дават 5 зрънца от препарата, преди да си легне, а ако го събуди пристъп от задух или кашлица, се дават още 5 зрънца. Приемите могат да се повтарят 2 – 3 пъти, ако симптомите не отзвучават от първия прием.

Най-характерен признак на бронхиалната астма е астматичният пристъп, придружен със силен задух. Понякога като предвестник на пристъпа се появява кихане (обикновено серийно), суха кашлица (затова казвам на пациентите, че когато кашлицата стане влажна, продуктивна, лечението е тръгнало добре) или безпокойство.

Астматичният пристъп настъпва най-често нощем. Болните се събуждат с чувство на тежест в гърдите и липса на достатъчно въздух. Те са неспокойни и изплашени. Дишането е забавено, вдишването е кратко и повърхностно, а издишването е удължено и свирещо и може да се чуе от разстояние. Астматичните пристъпи са различни по тежест и продължителност. След като преминат, дишането напълно или частично се нормализира. Задухът и кашлицата изчезват.

Програма преди грипния сезон

Важно е детето да се пази от грип и аденовирусни инфекции, които отключват алергични реакции и астматични пристъпи.

  1. Много полезен за целта е хомеопатичният препарат Oscillococcinum. Приема се по една доза (туба) седмично.
  2. В началото на зимния сезон от помощ са:
    • клеева тинктура – в поддържащи дози, сутрин; за деца – по 1 – 2 капки за всяка година живот, например 3-годишно дете приема 3 – 6 капки, усреднено – 5 капки всяка сутрин;
    • витамин С – 500 мг дневно;
    • препарати от ехинацея – в поддържащи дози;
    • промивки на носа и гърлото с подсолена вода (1 чаена лъжичка морска сол в чаша вода) или още по-добре със сребърна вода, сутрин и вечер.
  3. Детето да се облича така, че да не му е студено, но да не се прекалява с дрехите. Ако температурният контраст е голям, ще се провокира астматичен пристъп.
  4. За малкия астматик не е опасен студът, а голямата температурна разлика. Преди излизане на улицата е добре да постои в антрето на входа. Излизайки навън, за някое време устата може да се прикрие с шал, докато се адаптира.

Билкови комбинации за изчистване

При астма дихателните тръбички са спастично свити и са запълнени с гъст и жилав секрет. Затова е важно той да се втечни, разреди. Така може да се отдели по-лесно. Билковите комбинации със сладък корен в състава си изпълняват чудесно тази задача. Ето една примерна комбинация: цвят и листа слез – 50 г, цвят иглика – 50 г, стрък риган – 50 г, сладък корен – 30 г, корен иглика – 30 г. Билките се разбъркват добре. 2 супени лъжици се варят 5 мин в 1/2 л вода, след изстиване извлекът се прецежда и се подслажда с мед или небет шекер. За деца дозата е на една трета или наполовина по-малко.

За втечняване на секретите помагат и топло-влажните инхалации. В чайник се кипват 50 – 100 г вода, добавят се щипка сода и щипка сол. Чучурът на чайника се удължава с фуния от дебела хартия, дълга 25 – 30 см (за да се понижи температурата на излизащата пара). Вдишва се много бавно и дълбоко 15 минути. След това детето не бива да излиза на студено поне 2 часа.

В периодите на инверсия състоянието на астматиците се влошава. Инверсия е това състояние на синоптичната обстановка, когато температурите в ниските места са по-ниски от тези в планините. Обикновено те се съчетават с безветрие и концентрацията на вредни емисии се повишава.

Друг провокиращ фактор е преминаването на хладни и влажни въздушни маси. Тогава астматиците като барометър реагират с поява на кашлица, задух, влошаване на състоянието 2 – 3 дни преди разваляне на времето. За тези случаи е много полезен хомеопатичният препарат Dulcamara 9 CH. Приема се 3 – 4 пъти дневно по 5 гранули, които се смучат бавно, докато се стопят в устата.

Минерална подкрепа

Ако болният с астма дълго време е бил на конвенционална терапия, преходът към хомеопатично лечение трябва да се осъществява внимателно. Понякога са налага паралелно да се приемат и двата вида медикаменти, като постепенно се намалява дозата на традиционните лекарства. За да бъде терапията успешна, по време на хомеопатичното интервю се изясняват какви са пристъпите (със задух, кашлица, спазми), какво ги предизвиква, индивидуалната чувствителност на пациента към определени стимули – влага, студ, алергени като животински косми, полени; степента на тревожност, защото прекалената възбуда на нервната система може да отключи пристъп.

Във всички случаи от съществена подкрепа за състоянието могат да бъдат шуслеровите соли, които се приемат с еднакъв успех и при хомеопатично лечение, и при нужда от стандартни методи. Ако астмата е с алергична компонента, е важно да се приема сол № 2 – калциев фосфат. Тя повлиява белтъчната обмяна в тялото, тъй като алергените са чужди белтъци, които водят до болестни свръхреакции. Препоръчително е сол № 2 да се комбинира със соли № 6 и № 10 за ускоряване на изчистването на междуклетъчното пространство от вредните вещества, които улесняват астматичните пристъпи. Приемат се по 3 таблетки на ден от всяка сол, 2 пъти годишно за 3 – 4 месеца. В случай че е налице пристъп, основната сол е № 7, която релаксира мускулатурата на бронхиалните съдове и така се преодоляват спазмите, причиняващи проблемите с дишането. Приема се сол № 7 заедно със соли № 2 и № 3 по таблетка на всеки 15 минути от всяка сол до подобрение. При астма, която не е на алергична основа, поне 3 – 4 месеца в годината се приемат соли № 7 и № 8 по 3 таблетки на ден от всяка сол. Така се подобряват тонусът на бронхиалната мускулатура и вискозитетът на бронхиалния секрет.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto