Състояния и заболявания

Отравяне с дитиокарбамати

Дитиокарбаматните препарати за растителна защита представляват естери на арилкарбаминовата киселина и се използват като фунгициди при обработка на семена и третиране на редица растения против гъбични заболявания (тирам, аразан, ферназан и др.). В организма се разграждат до метаболити чрез глюкоронизация с блокиране на металите на редица ензими с последващо увреждане метаболизма предимно на белтъците. Някои от тях се метаболизират до алкилтиоурея с канцерогенен ефект върху щитовидната жлеза при хроничен контакт.

Патоморфология

Мастна и белтъчна дистрофия на черен дроб, бъбреци, сърце. В белия дроб плазматични инфилтрати.

Клинична картина

При инхалиране на прах - сълзотечене, кихане, дразнене в носа и зад гръдната кост, повишена уморяемост. При прием през устата - гадене и повръщане, умора, нарушение на съзнанието до кома с парализа на дишането и смърт. Някои препарати от тази група като ТИРАМ блокират алкохолдехидрогеназата и при едновременна употреба на алкохол може да се наблюдава антабус - реакция.

Лечение

Детоксично - депурационно на трите нива, реанимационно, органопротективно, симптоматично, без специфичен антидот.

Автор(и): Доц. Анета Хубенова, завеждащ клиниката по токсикология в институт "Пирогов"
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!