Състояния и заболявания

Хранителна алергия

Среща се най-често в ранната детска възраст, половината от пациентите страдат от атопични заболявания (алергичен ринит/бронхиална астма, атопичен дерматит)

Етиология

Налице е алергична реакция срещу хранителните съставки и добавки или нежелани примеси в храната. Най-често срещаните алергени са краве мляко (най-важен алерген при децата в ранна възраст), кокоши яйца, риба, морски храни, соя, ядки, жито (цьолиакия или свръхчувствителност на тънкочревната лигавица към глиадините в житното брашно), царевица, целина, плодове, подправки, мая, плесенни гъбички. Повечето пациенти с алергия към пресните плодове едновременно проявяват кръстосана алергия към поленови алергени (например полени от круша с тези от ябълки/праскови или див пелин с целина/моркови/подлравки). Важно!: В отделни случаи всяка храна може да изпълнява ролята на алерген.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари