Новини

Тъпчат вафли и колбаси с ГМО

Вкарват соя и царевица мутанти от Бразилия и Аржентина

Колбаси
В евтините колбаси често попада генномодифицирана соя

Вафли, колбаси и месни консерви с наднормено съдържание на генномодифицирани организми са открили през миналата година специалистите от единствената у нас лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни, която се намира в столицата. През 2010 г. от направените 654 проби,

в 20 е имало отклонения, които превишават нормата от 0,9 %

за съдържание на разрешена генетична модификация. Това съобщи за „Монитор” ръководителят на лабораторията Любина Донкова. Най-често има генетично променени съставки в соевия лецитин, откъдето попадат във вафлите и различни сладкарски изделия. Соев гранулат пък влиза в месните произведения, в резултат на което с ГМО се оказват и колбасите. През миналата година е открита същата субстанция и в месни консерви. Този анализ е направен по заявка на клиент, всички изследвани проби се оказали наднормени, а той се отказал от вноса на консервите.

В сравнение с предишни години направените проверки са много повече, те се извършват по линия на държавния здравен контрол или пък по заявка на клиенти, повечето от които са били митници. Разширен е и обхватът на изследванията, запитвания е имало от цялата страна, уточни Донкова.

На анализ са подлагани соево и царевично брашно

царевично и соево зърно, популярното сред хората на диети соево мляко, майонеза и тофу сирене, както и готови за консумация царевичен корнфлейкс, пуканки, ориз и оризови продукти. В световен план това са най-често модифицираните продукти. Те обаче се променят генетично, за да се изхранят гладните народи, а у нас няма никакви основания за навлизането им. В България да отглеждаш ГМО култури, при положение че нямаш потребност, води до съмнения, че някой е получил пари за да се експериментира на наш гръб, смята проф. Христо Мермерски, водещ експерт по здравословно хранене у нас.

Контролира се особено внимателно и соевият лецитин, който е основна суровина при направата на вафли и сладкарски изделия. Тази суровина също е от внос, но щом влезе във вафлите и сладкишите, води до наднормени стойности, а готовата продукция получава български етикет.

Непредвидимите ефекти от употребата на тези храни

ще се появят след 15–20 години, категоричен е професорът. А тогава ще бъде много късно по отношение на редица заболявания, затова той препоръчва да се храним само с естествени продукти. Достатъчно е да заменим сутрин хапчето витамини с един морков, а други ценни елементи може да си набавим от червената и черната боровинка, вместо да ядем синтетични добавки.

Суровините с наднормени показатели се внасят главно от САЩ, Аржентина и Бразилия. В тези страни няма толкова строги изисквания, каквито са наложени в Европейския съюз. Веднага след като се установи наличие на наднормено съдържание на ГМО добавки се уведомява Министерството на здравеопазването и клиента, ако това е правено по негова поръчка. Макар продуктите да пристигат у нас със сертификат от производителя, добре е вносителят да поръча сам изследвания, за да е сигурен какво предлага на пазара. Дори при наднормени стойности

на етикета трябва да се посочи, че съдържа ГМ съставка

а крайните потребители сами да изберат дали да ядат от тази храна.

През миналата година голям производител на детски бисквити е разбрал след поръчано от него изследване, че в соевият лецитин, който ще ползва, има наднормено съдържание на модифицирани добавки. Той изтеглил опасната суровина, осигурил друг лецитин, който бил в нормите, и произвел лакомствата за малчугани. Има и добросъвестни производители, констатира Донкова. По принцип глобите са доста високи след последните законови промени. Според Закона за храните санкцията е 15 000 лева за физически и 30 000 лева за юридически, после стават 30 000 лева и 70 000 лева съответно за повторно нарушение.

Всички продукти с констатирани нарушения се изтеглят от пазара при повторно нарушение, ако генетичната модификация е разрешена. В този случай тя е преминала оценка на риска от Европейската агенция по безопасност на храните и се счита за безвредна. На етикета обаче трябва да е упоменато, че дадена храна съдържа генномодифицирани продукти.

Ако става дума за забранена съставка, тя трябва незабавно да бъде изтеглена и да бъде върната в държавата, от която е пристигнала у нас.

Автор(и): Паулина Йоргова
Източник:

Монитор

Реклама