Новини

Световната здравна организация призна болестта на пътуването

Проследяването на дърветата през прозореца облекчава кинетозите

Кинетози
Най-често срещано е неразположението при возене в автомобил или автобус

Болестта на пътуването, наречена още кинетоза, вече е официално призната като заболяване от Световната здравна организация. С всяка изминала година се оказва, че от нея страдат все повече хора, а разпространението ѝ започва да взема епидемични размери, предупреждават експертите.

Медицината все още няма точно обяснение какво освен пътуванията я провокира. Някои смятат, че освен нарушенията във вестибуларния апарат и временните сривове в нервната система от забързания начин на живот, значение за кинетозата имат още тютюнопушенето, честата употреба на алкохол и дори консервантите в храните.

Гадене, повръщане всеки път по време на пътуване и страх, прерастващ понякога до едва овладявана паника, от предстоящите неприятни изживявания в самолета или автомобила на дълъг път са симптомите на кинетозата. По данни на Световната здравна организация до една трета от населението на Земята страда от болестта на пътуването. Отделно изследване за България не е правено, но според наблюденията на лекарите от тази болест страда всеки дванадесети.

Заболяването се проявява, когато има противоречие между възприятията за движение, идващи от очите и вестибуларния апарат, т.е. ние виждаме, че се движим, но не го усещаме, или усещаме, че се движим, но не го виждаме, обяснява д-р Стефан Иванов. Възможно е също така да виждаме и усещаме движението, но между двете възприятия да няма синхрон. Счита се, че главният мозък възприема това като сигнал, че в организма е попаднала отрова, която влияе на сетивните системи и той нарежда изхвърлянето ѝ от тялото чрез повръщане.

Най-често срещано е неразположението при возене в автомобил или автобус. В тези случаи очите ни през голяма част от времето са фокусирани около неподвижните предмети около нас – предните седалки или таблото, докато вестибуларният апарат ни казва, че сме непрекъснато в движение. Поради тази причина е препоръчително да гледаме през прозорците, така че визуалното усещане за придвижване да съответства на вестибуларното. Това е и причината страдащите от кинетоза по правило да се чувстват по-добре, когато седят на предната седалка в колата.

Още по-обострена е кинетозата при пътуване със самолет и най-вече с кораб. Когато самолетът се накланя, усещането за движение не намира съответстващото визуално възприятие, тъй като прозорците са малки и най-често са насочени към небето, което изглежда еднакво във всички посоки. Единственият начин при въздушно пътуване е опитът да заспим или поне да не гледаме през прозореца.

Джинджифил и пластири спират гаденето

Хладният въздух, дори от климатик, до известна степен облекчава гаденето и замайването при пътуване. При някои джинджифилът също помага за премахване на оплакванията. Подправката съдържа съставки, които разхлабват пилорния сфинктер и ускоряват преминаването на стомашното съдържимо в червата. Това не премахва усещането за гадене, но намалява позивите за повръщане. Затова преди пътуване е препоръчително да си направим отвара от джинджифил, която да приемаме на малки глътки.

Страдащите от кинетоза преди път трябва да се обърнат за съвет към своя личен лекар или да потърсят специалист по уши, нос и гърло. Ако страдате от болестта на пътуването, не тръгвайте на път без антихистаминови таблетки. Те се отпускат в аптеката без рецепта, фармацевтът ще ви препоръча най-подходящите за вас. Скополаминът, който е растителен алкалоид, се предлага под формата на пластири и таблетки. Той обаче се продава само срещу рецепта от лекар.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto