Новини

Съвременен метод за лечение на рак на черния дроб въвеждат в Русе

Химиоемболизацията, наричана още трансартериална емболизация или ТАСЕ, е въведена за пръв път от японски лекар и е малко известна в България

Съвременен метод за лечение на рак на черния дроб въвеждат в Русе
Разясниха пред журналисти същността на метода

Интервенцията ще бъде приложена на пациент за първи път в русенската клиника на 4 юли т.г. Тогава в дунавския град ще пристигне полският професор Адам Запаздник, който е референт на метода за Европа. Той ще бъде гарант, че клиниката отговаря на изискванията за извършване на подобна процедура.

Обект на лечение с химиоемболизация е първичният карцином на черния дроб, но може да се прилага и при метастазите от дебелочревния рак, каза д-р Кристиян Иванов от здравното заведение. Той поясни, че съвременният метод дава шанс на много болни, тъй като чернодробният рак е петото по честота злокачествено заболяване и третото по смъртност у нас. Всяка година в България се регистрират 350 – 400 нови случая.

Д-р Иванов уточни, че ТАСЕ не предполага излекуване на заболяването, но може да удължи живота на пациента с 5 и повече години. Методът е подходящ за приложение в няколко случая. Той се използва преди хирургическото отстраняване на тумора или след операцията, като подобрява значително ефекта от нея. Химиоемболизацията намалява обема на злокачественото образувание при 50 процента от случаите, като по този начин позволява да се извърши операция при особено големи тумори. Методът дава и последен шанс при болни, които не се повлияват от химиотерапия или тя е съпътствана от сериозни странични ефекти.

Д-р Иванов обясни, че за разлика от химиотерапията, при която се вкарват вещества общо в организма на пациента, при ТАСЕ по инвазивен път се достига до карцинома и медикаментът се впръсква директно в него, без да се засягат здравите органи. За целта се използва артерия на ръката или крака, за да се достигне до чернодробната артерия, и там се инжектират през катетър предварително обработени с химиотерапевтик микросфери. Пациентът се наблюдава и лекува едно денонощие, тъй като е възможно като странични ефекти да получи болка в подребрието, гадене, повръщане или краткотрайно покачване на температурата.

Според д-р Иванов процедурата е по-евтина от химиотерапията. Методът не се покрива от здравната каса, но в клиниката са решили първите интервенции да бъдат извършени на пациентите безплатно.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Жанета Йорданова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама