Новини

Потърсете щастието в себе си

Правете прости и ясни планове, така че да ги изпълнявате с удоволствие, съветва Бърни Суун. Тя работи със световноизвестни актьори, музиканти, сценаристи, писатели, спортисти

- Госпожо Суун, какво прави човека щастлив?

- Много хора идват в Холивуд с мечтата и надеждата, че славата, богатството и красотата ще ги направят щастливи. И защо не? Виждаме усмихнати звезди с красиви дрехи, които са обожавани и живеят в разкош.

За средния американец важи принципа, че успешната кариера, семейството, приятелите, красивата къща и финансовата обезпеченост ще доведат до щастие. Мнозина обаче като постигнат тези неща установяват, че не се чувстват така, както са очаквали. Може би просто са временно удовлетворени от живота си.

Щастието в малка степен зависи от това какво притежаваме или какво сме постигнали. То идва при тези от нас, които успяваме да живеем с надежда, желание, вярност, грижовност, любов и мъдрост.

- Кои са опорите в живота на съвременния човек?

- Това може да бъде някое място, където да свалим гарда, да бъдем самите себе си, уязвими. Тези места могат да съществуват физически или само мисловно. Около нас има много оазиси, създадени от природата или от човека, които ни вдъхновяват и ни дават спокойствие.

Полезно е да имате близки или приятели, които не ви съдят, а просто ви изслушват активно. Можем да се опрем и на духовни или религиозни практики за уединение или напътствие. Някои хора биха се насочили към групи, където спокойно могат да споделят, говорят, учат и намират подкрепата на събратя по участ. Доброто здраве също не е за подценяване като алтернатива за справяне със стреса. Това включва грижата за тялото със здравословна храна от природата, с редовните физически упражнения и почивката.

- Как трябва да се държим с околните, за да се чувстваме добре?

- Светът е такъв, каквито сме ние, казва Махатма Ганди. В психологията има три стила на взаимодействие:

Ти печелиш, аз губя.

Аз печеля, ти губиш.

Аз печеля, ти печелиш. Този, последният стил означава да се погрижим за себе си, но и за останалите и да намерим взаимния компромис. Приемайки го, живеем по-щастливо.

- Щастлив ли е успелият човек?

- Ако вашата дефиниция за успешен човек съответства на това какво ви прави щастлив, тогава отговорът е да. Но колко души познавате, които сякаш имат всичко, но изглеждат нещастни и копнеят за нещо пълноценно в живота си? Ако сте насочени само към придобиването на външни облаги – къща, работа, тяло, контакт – щастието ще дойде, но ще бъде временно. Този стремеж осигурява благополучие от една страна. Но от друга ни затормозява с постоянния натиск да поддържаме това, което имаме. И даже - да искаме повече.

- Как трябва да се настроим вътрешно, за да успяваме винаги? И изобщо възможно ли е това?

- Възможно е да успяваме винаги. Ако се научим да сме по-малко критични и да сме отворени към действителността, която ни заобикаля. Тогава ще видим, че в живота няма грешки, а само възможности за учене, които подобряват уменията ни да вземаме правилните решения. Това не означава, че винаги ще сме щастливи, нито че е лесно за постигане.

- Кои са малките неща, които може да направим, за да се чувстваме добре?

- Направете списък с нещата, които ви доставят радост и удоволствие и отделяйте време поне за едно от тях на ден. Правете прости и ясни планове за себе си, така че да ги изпълнявате с удоволствие. Не си поставяйте нереалистично високи цели. Създайте си място, където се чувствате сигурни, спокойни и щастливи. Преодолявайте ежедневните отговорности чрез самодисциплина. Животът ви трябва да е максимално опростен. Живейте със средствата, с които разполагате. Финансовите задължения създават стрес. Разчупете рамките, за да измислите решения, които ще ви направят щастливи. Ценете себе си, семейството, приятелите, страната, планетата.

- Има ли универсална рецепта за да бъдем по-устойчиви в този забързан и напрегнат свят?

- Ако чувствате, че имате нужда от промяна в нагласите, имайте предвид, че като възприемате себе си и света изкривено, такива ще бъдат и вашите реакции. Изкривените представи обикновено включват усещането, че не сте достатъчно добри, чувството за свръхотговорност, за липса на избор, страха. Ако намерите начин да освобождавате негативната енергия, ще се справяте по-лесно с предизвикателствата.

- Какво най-често предизвиква емоционални сривове? Как могат да бъдат избегнати те?

- Обикновено са резултат от продължително влияние на стресови фактори, които не са овладяни и са претоварили централната нервна система. В такъв момент човек изключва и дори може да загуби връзка с реалността. Винаги има събитие, което подпалва искрата на нервния срив. Това може да бъде раздяла, смърт на близък, финансови проблеми или трудности в работата. Стресът, депресията, злоупотребата с алкохол и наркотици са потенциални неблагоприятни фактори. За по-сложни ситуации трябва да се потърси помощта на професионални психолози.

- Как гледате на медикаментите за справяне с напрежението?

- Има много природни и ефективни методи за освобождаване на напрежението и за справяне със средни нива на стрес. Става дума за диети, упражнения, медитации, музика, психотерапия, билки, хранителни добавки и др. Обикновено, психотерапевтите най-напред препоръчват подобни средства преди да се насочат към медикаменти срещу стрес. В някои случаи обаче, особено при остри симптоми, лекарствата могат да помогнат и да стабилизират човека, така че да се премине към подходяща терапия. Проблемът с лекарствата е, че водят до пристрастяване и трябва да се използват ограничено и само при крайна необходимост.

- Наблюдават ли се промени през последните години в начина на мислене на работещия човек и в частност в Холивуд?

- Повечето хора смятаха, че съвременните технологии ще им помогнат да се справят по-лесно със стреса и в някаква степен това е така. Възникнаха обаче и допълнителни стресови фактори като претоварването с информация например. Свръхамбициите, животът на ръба на възможностите, неблагоприятната градска среда и несигурността за бъдещето увеличават стреса. Същевременно все повече хора правят преоценка кое е наистина важно за тях и променят философията и начина си на живот. Калифорния е в голяма рецесия, всички са уплашени. Слабите хора се сринаха, преместиха се на друго място или започват живота си отначало. Тези, които са по-устойчиви, продължават да работят за своето развитие и образование. Те са гъвкави, създават нови решения и са готови да търсят помощ.

- Кой е най-важния съвет, който можете да дадете на нашите читатели?

- Ако търсите щастие и успех, започнете отвътре навън – умствено, емоционално, физически и духовно.

Бърни Суун е професионален психотерапевт. Практикува в Amrit Davaa Wellness Center - Golden Bridge Yoga Center, Холивуд, Калифорния. Работи със световно известни актьори и с техните мениджъри, с музиканти, сценаристи, писатели, продуценти, композитори, спортисти, треньори и танцьори в шоуспектакли. Бакалавър е от University of British Columbia, Ванкувър, Канада. Магистър е по психология от Pepperdine University, Малибу, Калифорния.

Автор(и): Венцислав Савов
Източник:

Мениджър

Фотограф(и): Tolga Kostak
Снимка:

SXC

Реклама