Новини

Очни прояви при саркоидоза

Глаукома, катаракта и слепота са сред късните усложнения на нелекуваната саркоидоза

Рентгенограма на белодробна саркоидоза
Двустранна хилусна лимфаденопатия и белодробна инфилтрация

Абстракт

В обзора е представено какво представлява саркоидозата, от какво се причинява и кои са рисковите фактори. Засегнати са най-честите признаци и симптоми, които се проявяват при саркоидоза.

Установено е, че 25 до 50 процента от пациентите, страдащи от саркоидоза, имат симптоми, които засягат очите. Очните проблеми при саркоидоза обхващат широк спектър от клинични прояви. Най-често е проявен увеитът. Други очни прояви са склерит, глаукома, катаракта, дакриоцистит и др.

Какво представлява саркоидозата?

Саркоидозата е заболяване, което причинява развитието на малки възпалителни възли (грануломи) в органите на тялото. Тези възли могат да се съединяват и да образуват по-големи възли, които пречат на нормалните функции на тялото, като дишане. Саркоидоза почти във всички случаи засяга белите дробове, но може да влияе и на кожата, очите, носа, мускулите, сърцето, черния дроб, далака, червата, бъбреците, тестисите, нервите, лимфните възли, ставите и мозъка. Грануломите в белите дробове могат да причинят стесняване на дихателните пътища и възпаление и образуване на белези (фиброза) на белодробната тъкан (1).

От какво се причинява саркоидозата?

Според една от теориите тя се развива при генетично податливи пациенти, изложени на определени външни фактори. Въпреки че тези фактори са неизвестни, някои организми, като вируси и бактерии, са сред предполагаемите причини.

Неинфекциозните химикали в околната среда, включително берилий, алуминий и цирконий, могат да доведат до заболяване на белия дроб, което е с характеристики, подобни на саркоидозата (2).

Кои са рисковите фактори за саркоидозата?

Саркоидозата е заболяване, разпространено по целия свят, което засяга хора от двата пола и от всички раси и възрасти. То е най-често срещано при пациенти на възраст между 20 и 40 години. В малък процент от случаите е засегнат повече от един член на семейството. Чернокожите пациенти са четири пъти по-застрашени от развиване на саркоидоза и при тях заболяването е по-тежко, отколкото при хора от бялата раса. Саркоидозата е рядко наблюдавана при деца (3).

Какви са признаците на саркоидозата?

Саркоидозата често се проявява с леки симптоми и изчезва от само себе си. Най-честите симптоми при заболяване на белия дроб са кашлица, задух и болка в гърдите. Болката в гръдната област обикновено се изразява в леко стягане в гръдния кош, но понякога може да бъде силна, както при сърдечен удар. При засегнатите лица може да се появи умора, отпадналост, треска и загуба на тегло. При почти половината от всички пациенти заболяването се открива преди развиване на симптомите (4).

Освен дробовете могат да бъдат засегнати и други органи в тялото (5). Признаците и симптомите на тези органи зависят от разположението и степента на засягане на органите (например асягане на белите дробове може да предизвика задух или кашлица). Най-често засегатите органи и системи обикновено се вземат под внимание.

Кожа

Възможна е появата на различни видове кожни лезии по лицето, шията, ръцете, краката или туловището. Тези лезии варират от едва доловими, безболезнени обриви до дълбоки белези. Хората с по-тежки заболявания, свързани с вътрешните органи, често имат по-тежки кожни увреждания.

Очи

Засягането на очите може да се прояви с възпаление на различни структури на окото, включително ириса, ретината или роговицата. Глаукома, катаракта и слепота са сред късните усложнения на нелекуваната саркоидоза. Тъй като при някои видове очни проблеми, свързани със заболяването, не се проявяват симптоми, важно е всички пациенти със саркоидоза да правят годишен очен преглед.

Бъбреци

Могат да се появят нарушения в начина, по който тялото обработва калция, и ако не се лекуват, заболяването може в редки случаи да доведе до бъбречна недостатъчност. Малките възли (грануломи) също могат да се развият в бъбреците, което води до нарушена бъбречна функция. Пациенти, страдащи от саркоидоза, трябва да изследват бъбречната функция (обикновено с изследване на кръв и/или на урина).

Сърце

Грануломите могат да се развият в сърцето, което може да повлияе на проводимостта на сърдечната система. Това може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм и дори до смърт. Посредством електрокардиограма ( известна като ЕКГ) могат да бъдат открити аномалии в електрическата проводимост на сърцето. При увреждане на белите дробове и кръвоносните им съдове (белодробна хипертония) рядко се проявява затруднение при изпомпването на кръвта през белите дробове. Това състояние може да доведе до поражение на дясната камера на сърцето.

Нервна система

Приблизително 5 процента от пациентите със саркоидоза имат неврологично засягане, което може да бъде сред първите признаци на заболяването. В късните стадии на заболяването, менингит или възпаление на мембраните, обхващащи основата на мозъка, може да предизвика нарушена функция на някои мозъчни структури, включително на хипофизната жлеза, или парализа на лицето. Заболяването може да засегне нервите на ръцете и краката, което води до мускулна слабост, изтръпване или болка.

Опорно-двигателна система

При 10 до 15 на сто от хората със саркоидоза се наблюдават проблеми с опорно-двигателната система, което води до болки в ставите и подуване, промяна в костната структура или дискомфорт и болка в мускулите.

Възпроизводителна система

Саркоидозата може да повлияе на мъжката полова система, особено на тестисите, и може да доведе до безплодие при мъжете. Заболяването рядко се отразява на женската полова система. Саркоидозата не увеличава риска от усложнения по време на бременността, но заболяването може да се влоши след раждането на детето. Ето защо се препоръчва рентгенография на гръдния кош за жени със саркоидоза шест месеца след раждането.

Други органи

Често срещано е разширяването на лимфните възли, особено тези в гърдите. Черният дроб и далакът също могат да бъдат повлияни. Засягане на далака може да доведе до анемия и други кръвни аномалии.

Саркоидозата е заболяване, което може да засегне различни органи на тялото, но най-вече засяга белите дробове. Заболяването предизвиква образуване на малки тъканни бучки, наречени грануломи, което води до увреждане на органите в тялото.

Някои пациенти със саркоидоза се оплакват от умора, треска, загуба на тегло и общо усещане за влошено здраве. Симптомите варират в зависимост от органите, които са засягнати от заболяването. Въпреки че саркоидозата най-често засяга белите дробове, черния дроб и лимфните възли, тя може да доведе до проблеми с далака, мозъка, нервите, сърцето, сълзотворните жлези, слюнчените жлези, синусите, костите и ставите.

Как саркоидозата засяга очите?

25 до 50 процента от пациентите, страдащи от саркоидоза, имат симптоми, които засягат очите. Много от тези пациенти се оплакват от парене, сърбеж, зачервяване, сухота в очите, а понякога и сълзене на очите. Някои пациенти съобщават за замъглено зрение или се оплакват от увеличена чувствителност към слънчевата светлина. При пациентите със саркоидоза също се появяват малки, бледожълти подутини върху очите.

Най-сериозният очен проблем, от който са застрашени пациентите със саркоидоза, е увеитът. Той представлява възпаление на увеята, която се намира в центъра на окото, между склерата и ретината. При увеит белите кръвни клетки се струпват в предната част на очите, което ги прави много лепкави. Тази лепкавост може да причини повишаване на очното налягане. При пациентите се появяват оплаквания от болки в очите, както и зачервяване, лека или силно изразена чувствителност към светлина. В редки случаи нелекуваният увеит може да доведе до слепота (6).

Какви са очните прояви при саркоидоза?

Очните проблеми при саркоидоза обхващат широк спектър от клинични прояви. Могат да бъдат засегнати някои органи, включително самото око, кръвоносните съдове на окото, зрителния нерв, очните мускули, костите на очната орбита, слъзните жлези и кожата около очите. Засягането на всяка от тези части може да се отрази на зрението (7).

Увеит

Увеитът е най-честата проява при очна саркоидоза. Увеята е разделена на три части, свързани с притока на кръв.

Преден увеит се проявява при 20 до 70% от пациентите. Нарича се иридоциклит. Въпреки че много пациенти изпитват силна болка и фотофобия, при повече от една трета от пациентите може да не се проявят очни симптоми. Затова е препоръчително всички пациенти със саркоидоза да се подлагат на годишен офталмологичен преглед, независимо от симптомите.

Увеит при саркоидозаУвеит при саркоидоза

Хроничният преден увеит е свързан с грануломите в ириса. Хроничният преден увеит може да доведе до кератопатия, глаукома и катаракта. Тъй като кортикостероидите може да предизвикат катаракта и глаукома, лекарят може да не е в състояние да определи дали проблемът е причинен от заболяването или от лечението. Въпреки това кортикостероидите може да влошат и двата случая.

Интермедиерен увеит е често срещана проява на хроничната очна саркоидоза. Представлява възпаление на стъкловидното тяло или периферната ретина (5). Поставянето на диагноза изисква подробен очен преглед, включващ периферията на ретината.

Тъй като интермедиерният увеит се проявява и при множествена склероза и понякога може да бъде идиопатичен (скрит), диагностицирането му не е показателно за саркоидоза.

Хориоретинални лезии при саркоидозаХориоретинални лезии при саркоидоза

Според проучване над 20% от очните проблеми са свързани със саркоидоза. Най-честата проява е свързана със сегментен перифлебит или ретинна макроаневризма на възпаленото око. Въпреки че тези резултати са много показателни за очната саркоидоза, тези увреждания могат да бъдат субклинични и определени само чрез флуоресцентна ангиография. Капилярното заболяване може да доведе до неоваскуларизация, исхемия и кръвоизлив в стъкловидното тяло. Хориоидалните грануломи могат да доведат до образуване на хипопигментация или белези.

Цистоидният едем на макулата може да бъде причинен от хроничен преден, интермедиерен или заден увеит.

Оптична невропатия

Оптичната невропатия е сравнително рядко усложнение вследствие на саркоидоза, което може да доведе до бърза загуба на зрението. Тя включва само един от черепните нерви, които могат да бъдат засегнати от саркоидоза. Засягането на оптичния нерв може да бъде свързано с папилит, едем на папилата и грануломи в зрителния нерв. Избледняването на оптичния диск е най-честата проява. Възможно е възникването на оптична атрофия, ако пациентът не се подложи на лечение. Оптичната невропатия налага системна терапия (3).

Заболявания на очната орбита

Очната саркоидоза също може да повлияе на придатъците и орбитата на окото. При пациентите често се наблюдават множество засегнати области, най-вече при тези в напреднатла възраст. Според проучване кожните придатъци на заболяването са по-често срещани при жените от афроамериканската раса.

Орбиталното заболяване може да доведе до диплопия. Въпреки че слъзната болест е често срещана, при някои пациенти може да се развие без наличие на сълзоотделяне. Въпреки че грануломатозната маса е една възможна причина за дакриоцистит. Повечето случаи на дакриоцистит се дължат на негрануломатозни процеси. При две изследвания на 500 пациенти, предназначени за оценка на ролята на биопсията за дакриоцистита, по-малко от 1% от пациентите са били диагностицирани със саркоидоза. При пациентите със саркоидоза дакриоциститът обикновено засяга други органи, включително кожата, синусите и гърдите.

Слъзната жлеза е най-често засегната в областта на кожните придатъци. Заболяването на слъзните жлези може да се появи преди други проявления на болестта и може да доведе до синдрома на сухото око.

Други очни прояви при саркоидоза (4)

Конюнктивни възли при пациент със саркоидозаКонюнктивни възли при пациент със саркоидоза

Сред тях са склерит, глаукома и катаракта. Глаукомата и катарактата обикновено са свързани с увеит. Възможно е да се стигне до усложняване на заболяването при лечение с кортикостероиди – развитие на вторична глаукома. Някои автори са наблюдавали, че при саркоидоза има 9.6% случаи с вторична глаукома (5).

Склеритът се среща при по-малко от 3% от пациентите, страдащи от очна саркоидоза. Въпреки че засягането на склерата често е асимптомно, то може да доведе до биопсия, която потвърждава диагнозата на саркоидозата. Възлите на склерата и конюнктивата се изследват чрез използване на конфокален микроскоп.

Литература:

  1. Kazuto Takada, Shuuichi Matsumoto, Eiji Kojima, Diagnostic management of patients with suspected ocular sarcoidosis, J Thorac Dis. 2013 April; 5(2): 135–140. doi: 10.3978/j.issn.2072-1439.2013.02.06
  2. Scott H Beegle, Kerry Barba, Romel Gobunsuy, Current and emerging pharmacological treatments for sarcoidosis: a review, Drug Des Devel Ther. 2013; 7: 325–338.
  3. Leorey N. Saligan, Grace Levy-Clarke, Tongtong Wu, Quality of Life in Sarcoidosis: Comparing the Impact of Ocular and Non-ocular Involvement of the Disease, Ophthalmic Epidemiol. Author manuscript; available in PMC 2010 November 30.Published in final edited form as: Ophthalmic Epidemiol. 2010 August; 17(4): 217–224. doi: 10.3109/09286586.2010.483754
  4. Maria Pefkianaki, Sofia Androudi, Anna Praidou, Ocular disease awareness and pattern of ocular manifestation in patients with biopsy-proven lungsarcoidosis, J Ophthalmic Inflamm Infect. 2011 December; 1(4): 141–145.
  5. Masato Matsuoka, Nahoko Ogata, Kanji Takahashi, Yuichi Kinoshita, Two cases of ocular sarcoidosis in which vitreous cytology was useful for supporting the diagnosis, Clin Ophthalmol. 2012; 6: 1207–1209.
  6. R. J. Erckens, R. L. M. Mostard, P. A. H. M. Wijnen, Adalimumab successful in sarcoidosis patients with refractory chronic non-infectious uveitis Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2012 May; 250(5): 713–720.
  7. Jiun-Yo Lin, Shwu-Jiuan Sheu, Ocular sarcoidosis and tuberculous lymphadenopathy: coincidence or real association, J Ophthalmic Inflamm Infect. 2011 September; 1(3): 137–140

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м., специалист по очни болести от Медицинския университет – София, председател на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Медицински център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“

Фондация „Съпричастен кръст“

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м. е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

  • Асоциацията на докторите на науките на Франция
  • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
  • Активен член на Нюйоркската академия на науките
  • Европейското глаукомно сосиете
  • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
  • Евроретина
  • Френското сосиете по очни болести
Автор(и): доц. д-р Красимир Коев, д.м. – специалист по очни болести в Медицинския университет – София и председател на фондация „Съпричастен кръст“