Новини

Нова апаратура от "Българската Коледа"

Кабинет със специална апаратура за ранна диагностика на ретинопатия при недоносените бебета откриха днес в Александровска болница президентът Георги Първанов и неговата съпруга. Апаратурата е закупена със средства от дарителската кампания "Българската Коледа". Дареният апарат е уникален както за България, така и за Балканите и осигурява много по-ранна и точна диагностика.

Лекарите от детската офталмология на Александровска болница и досега са лекували успешно ретинопатия при недоносени деца, но апаратурата, с която са разполагали, е поостаряла и е позволявала само на лекуващия лекар да вижда какво е състоянието на детето в момента на прегледа.

Т.е. разчитало се е главно на субективната оценка на всеки офталмолог. Новият апарат, т.нар. "ред камера", показва уврежданията на екран и позволява консултации между специалистите и сравнение на състоянието през различните фази на лечението, обясни бившата завеждаща на клиниката, сега депутат от ГЕРБ, доц. Геновева Алексиева.

Доц. Геновева Алексиева, депутат от ГЕРБ:

И виждайки всички какво има в окото на детето, започваме действия, да не се случи това, което много недоносени преживяват – загубват дефинитивно зрението си.

Скоро клиниката ще получи още един апарат за лазерно лечение на очите на недоносените деца, отново закупен със средства събрани от кампанията "Българската Коледа".

Георги Първанов, президент на Република България:

Аз мисля, че това е възможност, образно казано, да върнем усмивките на децата и надеждите на техните родители, което е и наша цел. В момента се довършват даренията в 16 болници – университетски и областни, така че подобна техника ще има и в тези болници.

"Българската Коледа" в момента подпомага и индивидуалното лечение на 252 деца, като се включват и още малки пациенти в списъка. Нова апаратура за над 1 милион и 500 хиляди лева е закупена за специализираните детски клиники у нас.

Автор(и): Талка Симеонова
Източник:

БНТ

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували