Новини

Мускулите издават болестта

Лек масаж и акупресура оправят безсънието

Когато един мускул отслабва, това носи информация какво се случва с цялото тяло
Когато един мускул отслабва, това носи информация какво се случва с цялото тяло

Комплексна оценка на здравето предлага нова наука – кинезиологията. С помощта на прост мускулен тест лекарят открива първопричината за болестта, и то с точността на скенер.

Науката наистина е нова и е малко позната у нас. Разработва я преди 30 години американският лекар Джордж Гудхарт, който на практика обобщава няколко методики и ги свързва в система. Д-р Гудхарт използва техники от остеопатията, акупунктурата, знанията си от китайската медицина за движение на енергиите по канали и акупунктурните точки, като към тях добавя и нови. Днес кинезиология се изучава в медицинските университети по света. Особено развита е в Европа, а в Австрия се намира един от най-реномираните европейски центрове, в който се обучават лекари от цял свят. Курсовете се водят се от един от най-добрите специалисти, разказва д-р Тодор Господинов, който е преминал специалното обучение и прилага терапията у нас.

„Кинезиологията е комплексен подход към човек за оценка на неговото здраве едновременно на физическо, биохимично и психоемоционално ниво. Графично можем да си представим това единство като един равностранен триъгълник с триадата на здравето – физика, биология и психика“, разказва той.

Диагностиката се прави с прост мускулен тест.

„Всеки мускул от човешкото тяло е част от система. Той е свързан с определени психоемоционални състояния и с биохимични наличности – депо на витамини, минерали и ензими. Свързан е директно и с някои вътрешни органи. Когато един мускул отслабва, това директно носи информация какво се случва с цялото тяло. В кинезиологията има точно определен начин, с който всеки мускул се тества и показва какъв е проблемът“, разказва д-р Господинов.

Лекарят измерва силата на мускулите. Най-често изследва делтовидния мускул, който повдига ръката нагоре. Ако той е слаб или прекалено напрегнат, това е симптом, че нещо в организма не е наред. Ако пък човек се оплаква от дискомфорт и болки в стомаха, лекарят измерва силата на тези мускули, които са свързани със стомаха.

„С този тест може да се определи дали стомахът отделя повече или по-малко солна киселина. Заедно с това може лесно да открие и правилното лекарство. Ако изберем правилното лекарство и го поставим на устните на болния, мускулите рязко подобряват тонуса“, обяснява д-р Господинов и разкрива основния принцип на кинезиолотията – всяко нищо, което укрепва здравето, възстановява силата на мускулите. А това, което ни разболява, ги отслабва. „Това тестуване е като разговор с тялото и мускулите издават какво се случва вътре в него“, обобщава лекарят.

Част от кинезиологията е и знанието за наместването на гръбначния стълб. То обаче няма нищо общо с прийомите на чакръкчиите, при които се прилага сила, опън и често са съпроводени с болка. Както в акупресурата, тук манипулациите са нежни и се притискат определени точки. Лекарят помага тялото само да възстанови взаимоотношението между органите и своята цялост.

„Често главоболието и сковаването на врата се дължи на схващане на шийни прешлени. Проблемът се диагностицира лесно и се оправя с нежно наместване. Болката преминава и заедно с нея цялостното състоянието се оправя“, обяснява д-р Тодоров. Предимството на тази диагностика е, че с едно изследване получаваш много информации накуп и човек може да се види в неговата цялост“, разказва лекарят.

С методите на кинезиологията може да се установи кога проблемът идва „от главата“. Има дори специално определение – „обща мозъчна дезорганизация“ – състояние, при което мускулите на човек реагират по най-странен начин.

„Сложим ли ръце на главата, всичко се нормализира. Защото всички оплаквания идват от психическия дисбаланс, а е важно човек да се възстанови психически и лекарят да се ориентира на какво ниво да го лекува.“

Безсънието също може де бъде преодоляно само с лек масаж. Техниката е взаимствана от остеопатията, но е специфична.

„Черепът е съставен от кости, които непрекъснато се движат и могат да се разместят. А разместят ли се, човек получава проблеми и често го мъчи безсъние. Върху лявото слепоочие има определени точки и безсънието се проектира точно там. При едни леки потупвания, които терапевтът прави, те се отпускат. Други точки пък се обработват с леко притискане и този лек масаж оправя безсънието“, обяснява д-р Господинов.

Терапевтът слуша и как мозъкът „диша“. Мозъкът произвежда ликвор. От черепа той преминава към гръбначния стълб и се връща обратно. Това става на тласъци с определена честота между 8 и 12 пъти в минута.

„Когато лекарят сложи ръцете си върху главата на пациента, той може да усети тези тласъци. Ако ритъмът е нарушен, значи нещо не е наред. Ако успее да върне ритъма, човек вече е излекуван. Не става обаче дума за енергийно въздействие. Това са прийоми от остеопатията. Възстановяването може да стане само с един сеанс“, разказва лекарят.

За една минута биоскенерът анализира 120 показателя

Само за минута биоскенерът дава информация за състоянието на цялото тяло. Оценява нервна, сърдечно-съдова, полова система, стомах, черва, жлъчка, черен дроб, дихателни пътища, „надниква“ в минералната плътност на косите. Открива също така дефицит на определени витамини, минерали, аминокиселини и хормони. „Вижда“ и липсата на вода в клетките, разказва д-р Тодор Господинов, но веднага пояснява, че това е само допълнителна диагностика, с която лекарят уточнява някои съмнения от общия първоначален преглед.

Апаратът работи на принципа на квантово-магнитния резонанс и прави експресен оглед на системите отвътре на базата на измерените около всеки орган електровълни. Софтуерът рисува карта, на която ясно се виждат отклоненията от стандартните показатели. Колкото повече клетки са с изменен енергиен баланс, толкова по-интензивен е сигналът, и се отчита отклонение.

„Това е информация за анализ, а не диагноза“, уточнява д-р Господинов.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама