Новини

Чревен вирус докарва обрив, подобен на шарка

Малчуганите отказват да се хранят заради болезнени афти в устата

Синдром „ръка – уста – крак“
Състоянието е заразно, заразяването става лесно и вирусът се разпространява бързо в колективи

Взрив от ентеровируси в София е причина за болест, която по нищо не прилича на познатите. Малко наподобява ситна шарка, но обривите обхващат само дланите, ходилата и гърлото.

При някои състоянието е тежко, с висока температура, болезнено разязвяване на лигавицата на устата, което налага болнично лечение. Известно е още и като болестта „ръка – уста – крак“ (hand, foot and mouth desease).

В момента над 10 деца с подобни симптоми се лекуват в детската клиника на софийската Инфекциозна болница, съобщи д-р Атанас Мангъров, шеф на отделението.

Hand, foot and mouth desease

  • Причинява се от чревни вируси
  • Най-честите „виновници“ са коксаки вирус А16 или ентеровирус 71 (EV-71)
  • Инкубационният период е 3 – 7 дни
  • Обикновено засяга деца под 10 години, но и възрастните не са защитени
  • Заболяването протича леко и не дава усложнения

Обривите са ситни – нетипични за шарка, но силно сърбят. По лигавицата на устата се явяват болезнени афти. Инфекцията се причинява от специфичен ентеровирус, който може да засегне както деца, така и възрастни хора. Сега обаче по-често боледуват малчугани между 3 и 5 години.

Който не е карал заболяването, може да го прихване. Ако обаче преболедува веднъж, за цял живот добива имунитет, обяснява д-р Мангъров.

Болестта се проявява с висока температура, отпадналост, главоболие, болки по мускулите и ставите и обрив. Има и по-леки форми, които без специфично лечение преминават за по-малко от седмица.

Ситните пъпчици са многобройни по ходилата и по дланите. Може да се явят и по тялото. Най-типични са обаче тези по стъпалата и по дланите. Сърбят и причиняват дискомфорт на малкото дете. Афтите в устата пък са силно болезнени и малчуганът най-често отказва да се храни. Това продължава поне няколко дни.

Състоянието е заразно и детето може да предаде лесно ентеровируса на братче, сестриче или на останалите малчугани в детската градина. И тъй като вирусът се размножава в лигавицата на червата и се отделя с фекалиите и през устата, заразяването става лесно и се разпространява бързо в детски колективи – ясли, градини и училища.

Състоянието не налага специална диета, защото не е свързано с храната, нито с горещините, обясни педиатърът. Лечението е симптоматично – ако температурата е висока, се правят хладни увивания и компреси. Крачетата може да се изстудят с чорапки, напоени с вода и оцет. Щом температурата падне, състоянието видимо се подобрява. Детето става по-живо, но е възможно да отказва храна. Пъпките, които много сърбят, може да се мажат с антихистаминов мехлем, но не бива да очакваме чудеса.

„Повечето от тези препарати не дават никакъв особен ефект. Няма такова лечение, че щом го предпишем, детето да оздравее. Вирусът си има цикъл, който продължава около седмица. Трябва да сме търпеливи, да успокояваме детето и да чакаме да му мине“, предупреди д-р Мангъров.

Режимът трябва да е максимално щадящ. Детето обикновено няма апетит и не яде много. Не бива и да се храни насила. Налага се обаче да пие много течности – вода, чай или прясно изцеден сок, всичко, което предпочита, за да възстанови водно-солевия баланс на организма, който е нарушен от температурата, потенето и обезводняването. Заедно с това течностите чистят отровите от организма.

Шефът на детската клиника на Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров: Ентеровирус докара летния грип и менингита

В момента върлува така нареченият летен грип. Той има всички симптоми на грип, но не се причинява от грипен вирус, а сега се дължи на ентеровирус. В малък процент от случаите този вирус може да засегне и обвивките на мозъка. В последните десетина дни с вирусен менингит има повече болни в Хасково и Пловдив, в София случаите не са много.

Като се каже „ентеровирус“, човек си мисли за стомашно-чревния тракт. Това обаче е част от истината. Вирусът наистина се размножава в лигавицата на червата, невинаги обаче това означава диария. Може да има някакви диарийни изхождания, но те не са водещото в симптоматиката. Ентеровирусите са над 100 разновидности. Всички те причиняват различни заболявания. Вирусът се изхвърля чрез фекалиите и през устата. Така по въздушно-капков път инфекцията се разпространява.

В много, ама наистина много малък процент от случаите – някъде под половин процент, вирусът може да засегне обвивките на мозъка и да причини вирусен менингит. „Виновен“ е някой подтип на ентеровируса, но за да се каже кой конкретно, трябва да се изследва. По принцип всеки ентеровирус може да даде подобно усложнение. При „истинския“ менингит общото състояние е много тежко, има много висока температура, много силно главоболие, гадене, повръщане. Има и специфични неврологични симптоми, които се установяват при преглед и определят картината на менингита. В момента в София няма много менингит, може да дойде по-късно. Явява се по всяко време на годината, но през лятото е по-чест.

Характерното за ентеровируса е, че той не дава определено заболяване, а може да засегне различни органи и тогава има различни клинични симптоми. Затова и основната форма на ентеровирусна инфекция се нарича летен грип. Въпреки че няма нищо общо с грипа, освен това, че симптомите са подобни.

Ентеровирусите са 3 групи – коксаки, ехо и към тях спадат вирусите, които причиняват полиомиелита. Най вероятно причинител на летния грип сега са някои от коксаки вирусите – дали е А1 и 17, дали е В, трябва да се докаже с изследвания. Коксаки вирус А има 23 серотипа, В – 6. Всички те се размножават в червата, отделят се с фекалиите или през устатата с пръски и капки и се разпространяват. Причиняват летен грип, херпангина с болки и налепи по гърлото, които са различни от тези на гнойната ангина, въпреки че двете заболявания често се бъркат. Всеки, който не е карал заболяването и няма антитела към съответния тип, може да се зарази.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама