Изследвания и процедури

Тест с кломифен

Показание за изследването

  • вторична яйчникова недостатъчност при установена нормална функция на предния дял на хипофизата

Естрогенният антагонист кломифен предизвиква повишена секреция на гонадотропиносвобождаващ хормон (ГнОХ) от хипоталамуса. С негова помощ може да бъде определена възможността за стимулиране на хипоталамуса. Доколкото не се изследва непосредствено ГнОХ, a се определя концентрацията на ЛХ и ФСХ, необходимо е преди провеждане на теста да се докаже, че е налице нормална функция на предния хипофизен дял. Доколкото хипоталамусът се поддава на стимулация с помощта на кломифен едва след като пубертетът е почти приключил, не е подходящо провеждането на теста при деца.

Биологичен материал

  • серум или плазма, взета с хепарин;

Провеждане на теста с кломифен

  • вземане на кръв и определяне на базалните стойности на ЛХ и ФСХ сутрин между 7 и 9 часа
  • приемане през устата два пъти по 50 mg кломифен дневно в продължение на 8 дни
  • вземане на кръв и определяне на стимулираните стойности на ЛХ и ФСХ на 8-ия ден между 7 и 9 часа сутринта

Интерпретация на резултатите

При нормална функция на хипоталамуса и хипофизата периодично настъпва повишаване на стойностите на ЛХ и ФСХ в кръвната плазма около 2 пъти спрямо изходното ниво. Наличието на овариална недостатъчност при нормален резултат на кломифеновия тест насочва към заболяване на структури в ЦНС, които влияят върху функцията на хипоталамуса.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари