Изследвания и процедури

Окултни кръвоизливи

Показания за изследване на окултни кръвоизливи:

  • Злокачествени тумори на дебелото и правото черво

Нормално изпражненията не съдържат повече от 1 - 1,5 ml кръв в денонощие. Това количество не се открива чрез изследването за окултни кръвоизливи. Повишено количество хемоглобин и /или хем в изпражненията може да се очакват преди всичко, когато кръвоизливът изхожда от дебелото или правото черво. При кръвоизливи в по-горните раздели на гастро-интестиналния тракт в червата трябва да премине голямо количество кръв, за да може хемоглобинът или хемът да бъде доказан, тъй като освободеният по време на пасажа хем се разгражда от бактериите, а се и резорбира обратно.

Биологичен материал

  • През три последователни дни се нанасят еднакво големи късчета изпражнения на съответните плоскости на тест ивиците. Всеки път се нанасят по две късчета изпражнения с големина на грахово зърно, взети от различни места (на всяка тест ивица има по две места за поставяне на материал). Това е наложително, тъй като в напречната и низходящата част на дебелото черво не настъпва достатъчно размесване на изпражненията и кръвта, така че ефективността на откриването и зависи от това, дали ще се попадне на съдържащо кръв място, или не. Вземането на изпражнения от различни части на фекалната маса повишава чувствителността на изследването.

Подготовка и принцип на изследването

Подготовка за изследване: четири дни преди и по време на тридневното изследване трябва да се спазва следната диета:

  • без сурово месо, вътрешности или кървавица
  • без храна обогатена със зеленчуци и черен хляб, овесени ядки и др.
N.B. Лечението с аскорбинова киселина и салицилати трябва да бъде прекратено най-малко един ден преди изследването.

Принцип на изследването: хартиеният слой на тест ивицата е напоен със смола, съдържаща гваякол. При прибавяне на прекис и наличие на пероксидазна активност (хем = псевдопероксидазна активност) гваяколът се окислява с образуването на синьо багрило.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!