Състояния и заболявания

Болест на Уипъл

Синоними: Чревна липодистрофия
На английски език: M. Whipple

Срещат се предимно при мъже между 30 - 60-годишна възраст. Болестта на Whipple представлява рядко, рецидивиращо, бавно прогресиращо, инфекциозно, системно заболяване, което засяга тънкото черво. Основната му проява е маладсорбцията, но могат да се увредят и други органи като сърце, бели дробове, мозък, стави и очи.

Етиология

Болестта на Whipple се причинява от Грам положителен бактерий - Tropheryma whippelii. Може да засегне много органи, но най-често - тънкото черво. Първоначално уврежда лигавицата му, като удебелява тъканта. Разрушават се власинките - фини израстъци на чревната стена, които спомагат за усвояване на хранителните вещества. С течение на времето инфекцията се разпространява в други части на тялото.

Диагноза

Тънкочревна биопсия: напице е инфилтрация с макрофаги, които съдържат ПАС-положителни гликопротеини (SPC-клетки). Електронномикроскопски в макрофагите се откриват пръчковидни бактерии, които могат да бъдат диференцирани като Tropheryma whippelii посредством PCS-техниката.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!